Slovenskí farmári sa museli vysporiadať s novelou zákona

NETKY.SK • 4 Január 2019, 15:22 • 2 min
Slovenskí farmári sa museli vysporiadať s novelou zákona

BRATISLAVA - Slovenské farmárske družstvo (SFD) vybralo tri míľniky či situácie, s ktorými sa museli slovenskí farmári počas roka 2018 najviac popasovať a ktoré budú mať dosah aj na ďalšie roky. SFD sa pritom zameralo najviac na oblasti - legislatíva, investície či pracovná sila.

slovakia

left justify in out

Medzi najväčšie míľniky uplynulého roka v slovenskom agrosektore zaradilo SFD novelu zákona o nájme pôdy, ktorá sa dotkla takmer každého jedného poľnohospodára a dlhodobé problémy s nedostatkom pracovnej sily.

 

img


Búrlivo diskutovaná novela zákona o nájme pôdy nadobudla platnosť 1. mája 2018. Podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR predstavuje výmera využitej poľnohospodárskej pôdy na Slovensku 1,9 mil. hektárov. Pôda je základné aktívum v poľnohospodárskej výrobe, avšak až 80 - 90 % z nej obhospodarujú poľnohospodári na základe nájomných zmlúv. Tento stav je pritom dôsledok výrazného rozdrobenia pozemkového vlastníctva a veľkého množstva spoluvlastníkov s malými podielmi na jednotlivých parcelách.

 

img


Podľa SFD už roky trápi slovenský agrosektor nezáujem mladých ľudí o prácu v poľnohospodárstve a inak tomu nebolo ani v uplynulom roku. Poľnohospodárstvo patrí jednoznačne medzi najviac prestarnuté oblasti slovenskej ekonomiky. Až 40 % zamestnancov agrosektora je totiž v súčasnosti vo veku nad 50 rokov. V prípade iných odvetví slovenského hospodárstva je podiel zamestnancov vo veku nad 50 rokov nižší, pohybuje sa v rozpätí 10 až 30 %.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies