Dovolenka pri mori, ktorá ani v roku 2021 nestojí more peňazí

NETKY.SK • 25 Jún 2021, 14:00 • 2 min
Dovolenka pri mori, ktorá ani v roku 2021 nestojí more peňazí

Po pandemickej zime a jari sa Európa opäť preberá k životu. Domáci aj turisti sa začínajú vracať na svoje obľúbené miesta, do podnikov, na terasy a na pláže. Všetci si potrebujeme oddýchnuť od stresu a starostí a letná dovolenka je na to ideálna príležitosť.

slovakia

left justify in out

Ak sa chcete schladiť pri mori, je si z čoho vyberať. Predstavíme vám niekoľko destinácií, aby sme vám výber uľahčili. Vytipovali sme si pevninské aj ostrovné destinácie, ktoré vašu peňaženku príliš nezaťažia. 

 

Na pevnine

Algarve, Portugalsko 

Zo Slovenska asi najvzdialenejšia pláž, na ktorú by ste sa dostali suchou nohou. Algarve leží na juhu Portugalska na pobreží Atlantiku. More je trochu chladné aj trochu divoké, predsa len, je to Atlantik, ale zlaté útesy nad vami sú jedinečná kulisa.

 

Lagos, Portimão a Faro sú známe dovolenkové destinácie a celý tento región patrí k najnavštevovanejším v Portugalsku. A pritom vôbec nie je drahý. Ak máte radi víno, ochutnajte aj miestne portugalské sorty, ktoré u nás nie sú také známe. 

 

Keď vás omrzí polihovanie na pláži, vyberte sa do malebných pobrežných mestečiek, nájdete v nich historické pamiatky, rímske zrúcaniny, alebo sa prevezte loďou do tajuplných jaskýň a za delfínmi. Pre zberateľov zážitkov stojí za návštevu mys svätého Vincenta, najjuhozápadnejší bod Európy.

 

Dubrovník, Chorvátsko

V Chorvátsku máme „slovenské more“ – nádherný Jadran Slovákom azda ani netreba predstavovať. Čistá voda, nedotknuté pláže, pohostinní Chorváti, viac si ani nemožno priať. Dubrovník je perlou na samom juhu tejto obľúbenej krajiny.

 

Mesto má nielen udržiavané historické centrum, ale v okolí nájdete aj odľahlejšie zátoky, v niektorých sú dokonca kaviarne či reštaurácie. Najkrajší pohľad na mesto sa vám naskytne z mestskej pláže Banje, ktorá leží iba pár minút chôdze od historického centra.

 

Ak ste fanúšikom Hry o tróny, isto viete, že Dubrovník poslúžil ako kulisa pre King’s Landing. Odvtedy priťahuje mesto ešte viac turistov, takže si treba dobre vybrať čas návštevy, aby ste sa nepredierali davmi. Rozhodne sa však prejdite po hradbách, uvidíte skvele zachované stredoveké mesto z inej perspektívy. Vďaka svojej pôsobivej stredovekej architektúre sa Dubrovník dostal aj na zoznam kultúrneho dedičstva Unesco. Napriek tomu všetkému ostáva mesto cenovo dostupné. Čerešničkou na torte vašej návštevy by mala byť jazda lanovkou na vrchol neďalekého kopca, odkiaľ budete mať celé mesto ako na dlani.

 

Sozopol, Bulharsko

Bulharsko tiež nie je neznáma destinácia, aj keď možno trochu menej populárna než Chorvátsko. Sozopol je ale ozajstný klenot pri Čiernom mori a má návštevníkom čo ponúknuť. Je tu, okrem iného, najväčší rybársky prístav v Bulharsku, takže ochutnajte tunajšie plody mora, zapite ich lacným pivom alebo koktailom a pritom obdivujte malebnú pobrežnú scenériu. Bulharsko je veľmi priateľská a pohostinná krajina, takže sa v tomto malebnom meste na juhu budete cítiť všade vítaní.

 

Sozopol je najstaršie bulharské mesto na pobreží Čierneho mora, už v 7. storočí pred naším letopočtom sa tu razili mince. Keď sa budete túlať po úzkych dláždených uličkách lemovaných drevenými domami, môžete mať pocit, akoby ste sa v čase preniesli do dávnej minulosti. V architektúre si môžete všimnúť vplyv Osmanskej ríše.

 

Po poznávacej časti sa vyberte na centrálnu pláž a osviežte sa v mori. Nájdete tu hromadu cenovo dostupných reštaurácií. Sozopol je krásny kút sveta s mnohými zaujímavosťami, ktorý vo vás zanechá hlboký dojem a pritom neurobí prievan v peňaženke.

 

Lisabon, Portugalsko

V Lisabone si každý nájde to svoje, milovníci histórie, gurmáni aj fanúšikovia opaľovania na pláži. A to všetko za prijateľné ceny. Hlavné mesto Portugalska leží na pobreží a nudiť sa tu rozhodne nebudete.

 

Milovníci histórie musia navštíviť pobrežnú vežu Torre de Belém. Veža má maurské, gotické a románske prvky a vypína sa na pobreží od 16. storočia. Neďaleko, v štvrti Belém, je aj kláštor Hieronymov a vedľa neho kaviarnička, kde môžete ochutnať slávne koláčiky pastéis de Belém.

 

Odtiaľ sa taxíkom odvezte na námestie Praça do Comércio, nádherné štvorcové námestie s výhľadom na rieku Tejo a  ďalej putujte do „vnútrozemia“, nemôžete minúť výťah Santa Justa a námestie Praça Dom Pedro IV s fascinujúcou zvlnenou dlažbou. Milovníci Jamesa Bonda môžu absolvovať krátky výlet do kasína Estoril, ktoré inšpirovalo román Iana Flemminga a neskôr film Casino Royale. 

 

Je to najväčšie európske kasíno, kde sú aj umelecké výstavy, živé vystúpenia, a môžete sa tu najesť v renomovaných reštauráciách, alebo vyskúšať svoju obľúbenú ruletovú stratégiu priamo v sále kasína. Lisabon je v každom ohľade atraktívna cestovateľská destinácia.

 

San Sebastian, Španielsko

Toto pobrežné mesto v Baskicku ponúka na výber hneď tri úžasné pláže: najmenšiu a najpokojnejšiu Ondarretu, Zurriolu – raj surferov a najdlhšiu a najznámejšiu La Conchu, ktorú lemuje promenáda rezidencií a podnikov. Ondarreta je dlhá 600 metrov a nájdete tu všetko, napríklad širokú ponuku vodných športov, ale môžete si aj posedieť v kaviarni, či dať si niečo dobré v reštaurácii.

 

Asi najlepšie podmienky na surfovanie má Zurriola, domáci aj turisti si tu vychutnávajú vlny, ktoré v zimných mesiacoch dosahujú príjemné výšky do dvoch metrov. Najslávnejšia pláž La Concha (mušľa), dostala názov podľa toho, že tak pláž ako aj jej zátoka z vtáčej perspektívy tvarom pripomínajú mušľu. Jej čaro objavila už začiatkom 19. storočia španielska kráľovná a následne ďalší aristokrati, ktorí vtisli pláži elegantný štýl. V letných mesiacoch to tu býva preplnené, ale našťastie sa to príliš neprejavuje na cenách.

 

Nezabudnite navštíviť vrch Monte Igueldo, odkiaľ sa vám naskytne nádherná panorámu zálivu San Sebastian. Starožitná lanovka na vrchol je zážitkom sama o sebe a pre rodiny je tu dokonca malý zábavný park. Milovníci histórie môžu navštíviť Museo de San Telmo s najväčšou zbierkou baskických artefaktov od staroveku až po modernu.

 

Hovorí sa, že niektoré z najlepších jedál španielskej kuchyne pochádzajú práve odtiaľto. Ochutnávajte, koľko vládzete, San Sebastian je plný úžasných reštaurácií a každý si tu nájde niečo podľa možností svojho rozpočtu.

 

Na ostrovoch

Azorské ostrovy, Portugalsko

Choďte až tam, kde vzniká počasie. Áno, práve toto súostrovie 9 ostrovov je známe svojimi tlakovými výšami, ktoré ovplyvňujú počasie aj u nás.

 

Nájdete tú nádhernú prírodu, všade mnoho kvetov a perfektné turistické trasy. Je to jedno z najlepších miest na pozorovanie veľrýb na svete a potápači ocenia aj priezračnú modrú vodu, s množstvom koralov a morského života.

 

Čistučké pláže s čiernym pieskom, lemované útesmi, sa tiahnu, kam až oko dovidí. Od júna do septembra sa dá navštíviť prírodný „bazén“ uprostred Atlantiku – čiastočne ponorený sopečný kráter, kam sa dostanete len na trajekte a počet návštevníkov je obmedzený. Toto magické miesto sa nachádza pri južnom pobreží São Miguel.

 

Azorské ostrovy sa tiež môžu pochváliť úžasnou gastronómiou a slávne sú aj tým, že používajú lokálne vysoko kvalitné ekologické výrobky. Zdravé stravovanie, poznávanie prírodných krás a uvoľnená atmosféra ostrovného života urobili z Azorských ostrovov jeden z najlepších turistických cieľov. Majú celoročne príjemnú klímu a aj veľmi prijateľné ceny, preto sú na našom zozname zaslúžene ako najlepšia ostrovná destinácia.

 

Tenerife, Španielsko

Najväčší z Kanárskych ostrovov svojou rozmanitosťou uspokojí aj náročných turistov aj dovolenkárov. Výhodou je celoročné mierne podnebie, preto tu môžete tráviť dovolenku naozaj hocikedy. Celý ostrov lemujú pláže s čiernym a bielym pieskom a nájdete tu tak pokojné vody ako aj vlny pre surfistov, odľahlé miesta a pláže plné života. 

 

Len 10 minút severovýchodne od hlavného mesta Santa Cruz de Tenerife leží Las Teresitas – populárna umelá pláž lemovaná palmami. Je tu, okrem iného, mnoho vynikajúcich rybárskych reštaurácií, kam chodia miestni, čo je vždy dobré znamenie. Malebné scenérie môžete obdivovať napríklad z pláže Playa Tejita, ktorá má výhľad na Montaña Roja, teda Červenú horu.

 

Na vrchol tejto starej sopky vedie nenáročný turistický chodník. Zhora môžete obdivovať obrovskú piesočnú pláž v tvare polmesiaca, ktorá je známa aj na Instagrame. Prírodné krásy, gastronómia a skvelé pláže spolu s cenovo dostupným ubytovaním sú presvedčivé dôvody, prečo sa vybrať na dovolenku práve na Tenerife.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies