Oční lekári žiadajú Macrona, aby zasiahol proti používaniu gumových projektilov

NETKY.SK • 11 Marec 2019, 18:32 • 2 min
Oční lekári žiadajú Macrona, aby zasiahol proti používaniu gumových projektilov

PARÍŽ - Skupina 35 francúzskych očných lekárov napísala prezidentovi Emmanuelovi Macronovi list, upozorňujúci na "epidémiu zranení oka spôsobených gumovými projektilmi", ktoré pri niektorých zásahoch voči príslušníkom hnutia tzv. žltých viest používajú francúzske bezpečnostné zložky.

slovakia

left justify in out

V liste, zverejnenom nedeľníkom Journal du dimanche, oční lekári žiadajú okamžité vyhlásenie moratória na používanie gumových projektilov, známych pod komerčným názvom flash-ball a vo Francúzsku aj pod skratkou LBD.

 

Oftalmológovia pôvodne napísal list priamo Macronovi, keďže však zostal bez odozvy, poskytli ho na uverejnenie nedeľníku.

 

Na nárast zranení oka počas protivládnych protestov upozornila aj Francúzska oftalmologická spoločnosť, ktorá svoj list z februára tohto roku adresovala ministerke zdravotníctva Agnes Buzynovej. Táto spoločnosť eviduje prípady najmenej 20 ľudí, ktorí v dôsledku nasadenia LBD prišli o oko.

 

 

Od novembra minulého roku, keď sa vo Francúzsku začali protesty tzv. žltých viest, bolo zaznamenaných viac ako 13.000 prípadov streľby s použitím gumových projektilov, pričom polícia 83 z nich vyšetruje pre podozrenie z neprimeraného použitia sily, uviedol v pondelok námestník ministra vnútra Laurent Nuňez.

 

Ministerstvo vnútra však používanie LBD voči demonštrantom naďalej obhajuje s tým, že ak by sa ich príslušníci zásahových jednotiek vzdali, zostala by im vo vyhrotených situáciách počas protestov sprevádzaných násilnosťami už len možnosť ísť "jeden na jedného" alebo použitie služobnej zbrane.

 

Rada Európy koncom februára vyzvala Francúzsko, aby v rámci operácií na udržanie verejného poriadku pri protestoch "žltých viest" viac rešpektovala ľudské práva, nezavádzala neprimerané obmedzenia slobody zhromažďovania a prestala používať gumové projektily.

 

Úrad ochrancu ľudských práv vo Francúzsku žiada zákaz tohto typu arzenálu vo výzbroji francúzskych poriadkových síl od začiatku roku 2018.

 

Od začiatku protivládnych zhromaždení a pochodov vo Francúzsku utrpelo zranenia približne 2200 demonštrantov a asi 1500 policajtov, informovalo ministerstvo vnútra. Mnohí zo zranených majú ťažké alebo aj trvalé následky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies