Pred 79 rokmi sa uskutočnil prvý transport slovenských židovských dievčat a žien do Osvienčimu

NETKY.SK • 25 Marec 2021, 11:50 • 2 min
Pred 79 rokmi sa uskutočnil prvý transport slovenských židovských dievčat a žien do Osvienčimu

Pred 79 rokmi bol z Popradu vypravený prvý transport slovenských židovských dievčat a žien do koncentračného tábora v poľskom Osvienčime.

slovakia

left justify in out

 Vo svojom profile na sociálnej sieti to pripomenula podpredsedníčka strany Za ľudí Mária Kolíková. Podľa bývalej ministerky spravodlivosti táto udalosť svedčí o dôsledkoch, ktoré môže priniesť šialenstvo, pokiaľ včas ľudia nerozoznajú riziko a nedokážu mu zabrániť.

„Aj tieto udalosti sú súčasťou našich dejín a aj o nich treba hovoriť. Pretože keď množiace sa nenávistné výpady nebudeme dávať do súvisu s históriou, môžeme ľahko prehliadnuť aj riziko vzniku ďalšieho kolektívneho šialenstva,“ napísala Kolíková v statuse.

 

Do vagónov, pôvodne určených na prepravu dobytka, muselo nastúpiť tisíc mladých žien a dievčat zo Šarišsko-zemplínskej župy. Ústav pamäti národa na svojom webe uvádza, že podľa svedectiev pamätníkov prežilo väznenie z prvého transportu asi 20 mladých dievčat. Týmto sa začala prvá vlna transportov zo Slovenska, ktorá trvala do 20. októbra 1942. Vtedajší ľudácky režim sa ňou „zbavil“ spolu 57 628 židovských spoluobčanov.

 

Pred 79 rokmi (25.3.1942) bol vypravený z Popradu prvý transport slovenských židovských dievčat a žien do koncentračného...

Uverejnil používateľ Mária Kolíková Štvrtok 25. marca 2021


"Pretože keď množiace sa nenávistné výpady nebudeme dávať do súvisu s históriou, môžeme ľahko prehliadnuť aj riziko vzniku ďalšieho kolektívneho šialenstva," pripomína Mária Kolíková.


Druhá séria transportov odštartovala počas okupácie Slovenska nacistickými vojskami. Prvý z nich bol vypravený 30. septembra 1944 zo Serede. Do konca vojny bolo vyvezených ďalších približne 13 500 Židov. Celkovo tak v koncentračných táboroch v dôsledku transportovania z územia Slovenska zahynulo viac ako 70-tisíc židovských občanov. „Nezabúdame, pripomíname si, ctíme si,“ dodala Kolíková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies