KRIMI Novodobý Mengele, lekár Paolo Macchiarini, dostal za viaceré prípady s následkom smrti podmienku!

NETKY.SK • 10 Júl 2022, 10:00 • 2 min
KRIMI Novodobý Mengele, lekár Paolo Macchiarini,  dostal za viaceré prípady s následkom smrti podmienku!

ŠVÉDSKO - Talian vykonávajúci pokusné operácie, roky klamal kolegov i ženy vo svojom živote.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti 64-ročný Talian vyštudoval medicínu v Pise, svoje vzdelanie rozvíjal na mnohých európskych univerzitách a na francúzskej University of Franche-Comté získal doktorát v odbore transplantačnej medicíny.

 

V čase prvej "pokusnej" operácie pôsobil na Karolinska University Hospital vo Švédsku, ktorá je známa i tým, že práve profesori z nej každý rok nominujú lekárov z celého sveta na Nobelovu cenu za medicínu. Všetky tieto skutočnosti robia celý prípad ešte desivejším, keďže podvody a pochybenia „mága“ Paola nik z jeho renomovaných kolegov dlho neodhalil.

 

img

 

Doktor Macchiarini, ktorý označuje sám seba za priekopníka medicíny, sa špecializoval na transplantáciu priedušnice. Ako prvý ju nahrádzal kusom umelej hmoty s tvrdením, že telo pacienta si na tento implantát zvykne rovnako, ako napríklad na titánové náhrady. Svoje tézy opieral o výskum, ktorý mal zahŕňať aj pokusy na zvieratách. To sa však nikdy nestalo, Macchiarini tak operoval ľudí len na základe svojho presvedčenia.

 

Od roku 2008 do roku 2014 transplantoval tzv. Zázračný plášť dvanástim ľuďom v prestížnych nemocniciach po celom svete.  Desiati  z nich na následky tejto operácie prežili peklo na zemi a následne zomreli. Zvyšným dvom osobám musela byť syntetická náhrada priedušnice vyoperovaná.

 

img

 

Obvinenia

 

Lekára prvýkrát obvinili v roku 2012 v Taliansku, a to v súvislosti s braním úplatkov. V roku 2015  toto obvinenie zrušili pre nedostatok dôkazov. Kvôli transplantačným zákrokom padlo prvé obvinenie v roku 2014 a dialo sa tak na podnet jeho kolegov z Karolinska University Hospital. V roku 2016 vyšli o Macchiariniho experimentoch na ľuďoch dva dokumenty, jeden produkovala Švédska televízia, druhý BBC.

 

Aj na ich základe sa prípad pohol dopredu, keďže švédski vyšetrovatelia sa z nich podľa vlastných slov dozvedeli nové šokujúce skutočnosti. Doktor Macchiarini nielenže klamal o svojom výskume, viaceré nezrovnalosti sa objavili aj v jeho životopise. Univerzita vo Švédsku s ním po týchto odhaleniach zrušila kontrakt i jeho výskum.

 

img

Paolo Macchiarini

 

Inštitút taktiež požiadal Švédsku národnú vedeckú radu o preskúmanie šiestich Macchiariniho publikácií o svojom výskume a postupoch. V októbri 2017 rada prijala záver, že doktor sa dopustil závažných skutkov, zneužil svoje právomoci a v žiadnom z jeho článkov neboli spomenuté žiadne komplikácie či úmrtia.

 

V roku 2017 švédske vyšetrovacie orgány prípad uzavreli s tým, že sa nedá jednoznačne preukázať, či by pacienti doktora Macchiariniho nezomreli aj bez transplantačnej operácie. V roku 2019 ho ale do väzenia na 16 mesiacov poslal taliansky súd.

 

img

 

Švédi prípad opäť otvorili v roku 2020. Hlavný vyšetrovateľ sa pre médiá vyjadril, že existujú nové dôkazy na základe, ktorých je Paolo Macchiarini obvinený, a to zo spôsobenia vážnych fyzických následkov, ťažkej psychickej ujmy a bolesti, ktorá bola pre poškodených "utrpením na zemi", pričom všetky tieto faktory viedli u pacientov novodobého Mengeleho k smrti.

 

Proces proti Paolovi Macchiarinimu skončil 23. mája 2022. Uznali ho vinným len z prečinu neúmyselného ublíženia na zdraví. Podmienečný trest mu bol uložený koncom júna tohto roka. 

 

obrazok

Paolo Macchiarini s exsnúbenicou Benitou Alexander

 

Klamal i v súkromí

 

Paolo Macchiarini podľa všetkého neklamal len vo svojej lekárskej praxi, ale i v súkromí. Mnohé z jeho podvodov pomohla odhaliť jeho bývalá snúbenica, televízna producentka Benita Alexander, ktorá o Pavlovi natáčala reportáž, v ktorej ho glorifikovala. Po dvoch rokoch vzťahu tesne pred plánovanou svadbou zistila, že takmer nič z toho, čo jej Paolo tvrdil, nie je pravda. Jej prominentný snúbenec žil súbežne v dvoch ďalších zväzkoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies