USA získali neobmedzený prístup k základniam na Papue-Novej Guinei

NETKY.SK • 15 Jún 2023, 08:45 • 2 min
USA získali neobmedzený prístup k základniam na Papue-Novej Guinei

PORT MORESBY - Americká armáda získala neobmedzený prístup k základniam v Papue-Novej Guinei. Na nerastné suroviny bohatá krajina leží v blízkosti dôležitých prepravných trás a v oblasti, kde sa snaží presadiť expandujúca Čína.

slovakia

left justify in out

Americká armáda získala neobmedzený prístup k základniam v Papue-Novej Guinei. Vyplýva to z dokumentu, ktorý v stredu večer schválil papuánsky parlament. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP.

 

Dokument, do ktorého mala AFP možnosť nahliadnuť, obsahuje podrobnosti o obrannej dohode medzi oboma krajinami z mája tohto roka. Spojené štáty budú môcť so súhlasom Papuy-Novej Guiney umiestňovať na jej území vojakov a techniku na letiskách či námorných základniach - vrátane prístavu v hlavnom meste Port Moresby. Premiér Papui-Novej Guiney James Marape musel dohodu brániť pred vlnou protestov a kritiky. Niektorí jej odporcovia tvrdili, že by mohla viesť k narušeniu zvrchovanosti krajiny. "Posledných 48 rokov umožňujeme rozklad našej armády," povedal premiér v stredu parlamentu. "Zvrchovanosť je definovaná silou vašej armády," dodal. Na nerastné suroviny bohatá krajina leží v blízkosti dôležitých prepravných trás v oblasti, kde sa snaží presadiť expandujúca Čína.

 

Bývalý papuánsky premiér Peter O'Neill povedal, že táto dohoda namaľovala terč na chrbát jeho krajiny. "Amerika to robí na ochranu svojich vlastných národných záujmov; my všetci rozumieme geopolitickým udalostiam v našom regióne," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies