106-ročná rodáčka z Filipín je vôbec najstaršou modelkou na obálke Vogue

NETKY.SK • 4 Apríl 2023, 16:45 • 2 min
106-ročná rodáčka z Filipín je vôbec najstaršou modelkou na obálke Vogue

Spoločnosť Vogue Philippines odhalila Apo Whang-Od ako hviezdu na obálke svojho aprílového vydania, vďaka čomu je táto 106-ročná tattoo umelkyňa z Filipín najstaršou osobou, ktorá sa kedy objavila na prednej strane Vogue.

slovakia

left justify in out

img

Whang-Od - tiež známa ako Maria Oggay - zdokonaľuje umenie ručného klepania na tetovanie už od dospievania, pričom sa učí pod vedením svojho otca.
Býva v horskej dedine Buscalan, asi 15 hodín severne od Manily, v provincii Kalinga, je považovaná za najstaršiu mambabatok v krajine – alebo tradičnú kalingskú tetovačku.

img
Kedysi si ručne klepané tetovania, ktoré Whang-Od vytvára len pomocou bambusovej palice, tŕňa z pomela, vody a uhlia, dávali domorodí bojovníci Butbut.
Teraz medzinárodní návštevníci, ktorí hľadajú jej charakteristické geometrické vzory, tvoria veľkú časť jej klientely.
"Ohlasovaná ako posledný mambabatok svojej generácie, vtlačila symboly kmeňa Kalinga - znamenajúce silu, statočnosť a krásu - do kože tisícov ľudí, ktorí sa vydali na púť do Buscalanu," uviedol Vogue Philippines v príspevku. na sociálnych sieťach.
imgUmenie možno odovzdať iba pokrvným príbuzným a Whang Od už niekoľko rokov trénuje svoje praneterky Elyang Wigan a Grace Palicas.
"(Moji priatelia, ktorí robili tetovanie), všetci zomreli," povedal Whang Od pre CNN Travel v roku 2017.
"Som jediná, kto zostal nažive, kto stále tetuje. Ale nebojím sa, že tradícia skončí, pretože (trénujem) budúcich majstrov tetovania."

img"Tradícia bude pokračovať, pokiaľ budú ľudia chodiť na tetovanie," dodala.
"Pokiaľ dobre vidím, budem tetovať ďalej. Prestanem, keď sa mi zahmlí videnie."
Šéfredaktorka filipínskeho magazínu Vogue Bea Valdesová uviedla, že zamestnanci publikácie sa jednomyseľne rozhodli, že Whang-Od by mala ísť na obálku. „Cítili sme, že reprezentuje naše ideály toho, čo je krásne na našej filipínskej kultúre.

img"Veríme, že koncept krásy sa musí vyvíjať a zahŕňať rozmanité a inkluzívne tváre a formy. Dúfame, že budeme hovoriť o kráse ľudstva," dodal Valdes.
Pred vystúpením Whang-Od vo filipínskom Vogue držala rekord najstaršej obálky Vogue herečka Judi Dench, ktorá sa objavila na prednej strane britského Vogue v roku 2020 vo veku 85 rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies