Ďalšia vlna pandémie už pracovný trh výrazne neovplyvní

NETKY.SK • 12 September 2021, 11:29 • 2 min
Ďalšia vlna pandémie už pracovný trh výrazne neovplyvní

BRATISLAVA - Podľa personálnej agentúry si firmy a zamestnanci zvykli na život s koronavírusom a prispôsobili sa, čím eliminovali negatívne dopady pandémie.

slovakia

left justify in out

Ďalšia vlna pandémie nového koronavírusu už slovenský pracovný trh výrazne neovplyvní. Trh práce bude zrejme rásť, a to najmä v oblasti priemyslu, logistiky a služieb. Predpovedá to personálna agentúra Grafton.

 

Agentúra pri predikcii vychádzala z toho, že ani počas predošlého vývoja pandémie nedochádzalo k avizovaným masovým prepúšťaniam, a to napriek neadekvátnej miere pomoci zo strany štátu, ktorá sa navyše zameriavala len na špecifické sektory.

 

"Firmy aj zamestnanci si na život s COVID-19 zvykli a nastavili si svoj pracovný svet tak, aby eliminoval dosahy pandémie. Tým pádom je aj strach z ďalších prípadných zmien o niečo nižší," poznamenal Miroslav Garaj z agentúry.

 

Z údajov agentúry tiež vyplýva, že sa v tomto období bude značná časť zamestnancov presúvať z oblasti gastrosektora a služieb, ktoré prekvitajú najmä počas letnej a turistickej sezóny, do segmentu priemyslu, logistiky a služieb.

 

"Takíto kandidáti totiž často pracujú na dohody mimo bežnej pracovnej zmluvy a pomeru. Zároveň sa budú zamestnanci vracať späť zo sezónnych prác v zahraničí," vysvetlila agentúra.

 

Doplnila, že počas jesene a zimy budú títo ľudia vyhľadávať stabilnejšiu prácu, ktorú im môže poskytnúť práve oblasť priemyslu a výroby. V tej Slovensko už dlhodobo zaznamenáva výrazný nedostatok uchádzačov.

 

Nárastu zamestnanosti bude čiastočne pomáhať aj zvýšený dopyt spoločností o pracovnú silu zo zahraničia. "Predpokladáme, že v tomto prípade nastane nárast zamestnancov z tradičných regiónov, ako je Ukrajina a krajiny Balkánu. Najväčší nárast však bude určite na pozíciách, kde zaznamenávame v súčasnosti najväčší nedostatok," dodal Garaj s tým, že ide o typické pozície v oblasti výroby – dopyt je po operátoroch, zriaďovačoch a nastavovačoch strojov a zariadení, pracovníkoch v logistike a podobne.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies