O cestovné pasy je enormný záujem. Čakacia lehota na vybavenie sa predlžuje

NETKY.SK • 12 Apríl 2024, 13:15 • 2 min
O cestovné pasy je enormný záujem. Čakacia lehota na vybavenie sa predlžuje

Od začiatku tohto roka prijali oddelenia dokladov na Slovensku takmer 234-tisíc žiadostí o vydanie cestovného pasu. Vlani v rovnakom období to bolo asi 120-tisíc žiadostí. Percentuálny nárast je teda viac ako 90 percent.

slovakia

left justify in out

V marci 2024 denné počty prijatých žiadostí presahovali 4 000 žiadostí, v jeden deň bolo zaznamenaných takmer 8 000 žiadostí.

Pasy a ostatné doklady vyrába Národné personalizačné centrum. Napriek maximálnej snahe a pracovnému nasadeniu zamestnancov po pracovnej dobe a počas víkendov nie je možné vydať všetky pasy načas. Štandardná 30-dňová lehota môže byť preto predĺžená o pár dní.

Enormný záujem o cestovné doklady spôsobilo avizované zvýšenie správnych poplatkov za ich vydanie v súbehu s faktom, že k nemu došlo v čase, keď sa Slováci začínajú pripravovať na letné dovolenky.

Národné personalizačné centrum vyvíja maximálnu snahu, aby sklz pri výrobe dokladov bol minimálny. Prosia tak žiadateľov o trpezlivosť a ubezpečujeme ich, že robíme všetko preto, aby sme ich žiadosti vybavili v čo najkratšom termíne. Zároveň pripomínajú, že občania Slovenskej republiky pre plnohodnotné cestovanie v rámci EÚ a schengenu môžu využiť aj platný občiansky preukaz s fotografiou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Foto: Región.zoznam.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies