Obyvatelia Veľkej Lomnice by sa mali dočkať obchvatu

NETKY.SK • 25 August 2023, 09:15 • 2 min
Obyvatelia Veľkej Lomnice by sa mali dočkať obchvatu

Veľká Lomnica-Preťažené cesty v obci, ktoré vedú i do Vysokých Tatier, chce kraj odľahčiť a zafinancovať obchvat z externých zdrojov

slovakia

left justify in out

Obdivovateľom Vysokých Tatier je iste dobre známa obec Veľká Lomnica. Je doslova bránou, ktoré vedie k našim veľhorám. Keďže Tatry celoročne navštevuje množstvo návštevníkov, obec je dopravne poriadne preťažená. Prechádza cez ňu denne množstvo osobných automobilov, ale najmä nákladná doprava, ktorá jej cesty neúmerne zaťažuje, čo spôsobuje nepríjemnosti najmä samotným obyvateľom. Práve im svitá na "lepšie časy". 

 

 

Cesta cez obec Veľká Lomnica v okrese Kežmarok je mimoriadne vyťažená, pomôcť by mal obchvat v smere z Vysokých Tatier. Vyplýva to zo zámeru, ktorý na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) predložila Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK). Hovorkyňa PSK Daša Jeleňová TASR potvrdila, že v súčasnosti je v procese prípravy výkupov pozemkov zhruba polovica územia.

 

Stavbu za viac ako 23 miliónov eur chcú financovať z externých zdrojov. Ide o cestu II. triedy prechádzajúcu centrom obce a využívajú ju vodiči, ktorí sa chcú napojiť na cestu I/66 smerom na Kežmarok a Poprad, ale aj návštevníci Vysokých Tatier smerujúci do Tatranskej Lomnice a ďalších tatranských obcí. V zámere sa okrem iného uvádza, že preložka cesty je navrhnutá mimo zastavaného územia v západnej časti Veľkej Lomnice a mala by ísť cez lokality "Nad rašeliniskom a "Na rovni". Plánovaný obchvat bude dlhý takmer 3,5 kilometra.

V rámci stavby by mali pribudnúť štyri križovatky. Jedna je navrhnutá pri čerpacej stanici vedľa cesty I/66 a neskôr by sa mala napojiť na plánovanú preložku cesty I/66. Na konci obchvatu bude druhá s napojením na pôvodnú cestu II/540 smerom do obce Stará Lesná. Ďalšie dve križovatky napoja obchvat na obec Mlynica a tiež pripravovaný priemyselný park. Okrem toho sa ráta aj s cyklistickým chodníkom a trasou pre peších. Výstavbou obchvatu sa podľa predkladateľa zámeru zvýši plynulosť cestnej premávky a bezpečnosť miestnych obyvateľov.

 

Zároveň sa zlepší situácia na križovatke cez železničné priecestie pri vstupe do centra obce, kde často dochádza ku kolíziám a nebezpečným situáciám. V prípade úspešného EIA i ďalších schvaľovacích procesov chce kraj začať s výstavbou v roku 2024 a obchvat dokončiť o rok neskôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies