Ženské kamarátstva sú intenzívnejšie, tie mužské zasa uvoľnenejšie: Čím sa líšia a prečo sú iné ich medziľudské vzťahy?

NETKY.SK • 17 Február 2024, 17:15 • 2 min
Ženské kamarátstva sú intenzívnejšie, tie mužské zasa uvoľnenejšie: Čím sa líšia a prečo sú iné ich medziľudské vzťahy?

Ženské a mužské kamarátstva sú rozdielne, ale obidve sú dôležité pre šťastný a plnohodnotný život. Ženy a muži by si mali vážiť svoje priateľstvá a učiť sa z nich. Ženy by sa mohli inšpirovať mužskou uvoľnenosťou, humorom a praktickosťou. Muži zasa ženskou intenzitou, emóciami a zdieľaním. Tak by sa mohli vytvoriť harmonické a vyvážené kamarátstva, ktoré by obohacovali životy oboch pohlaví.

slovakia

left justify in out

Ženské kamarátstva: intenzívne a emotívne

Ženy sú známe tým, že si medzi sebou vytvárajú silné a hlboké väzby. Ich kamarátstva sú založené na zdieľaní pocitov, skúseností, radostí aj starostí. Ženy sa navzájom podporujú, poradia si, utešia sa a povzbudia sa. Svojim kamarátkam dôverujú svoje tajomstvá, problémy a plány. Ženy sa radi stretávajú na káve, nákupoch, v kine, na wellness alebo len tak na pokeci. Pri tomto všetkom využívajú bohatú neverbálnu a verbálnu komunikáciu, gestá, mimiku, dotyky, pohľady, tón hlasu a slová.

Ženské kamarátstva sú však aj náročnejšie a zraniteľnejšie. Ženy majú vyššie očakávania od svojich priateliek, čo môže viesť k sklamaniam, konfliktom a rozchodom. Ženy sú tiež citlivejšie na kritiku, ohováranie, závisť, využívanie a neveru. Ženské kamarátstva sa môžu meniť podľa životných etáp, záujmov, partnerov, detí a iných okolností. Niektoré ženy sa dokážu prispôsobiť týmto zmenám, iné nie.

Mužské kamarátstva: uvoľnené a praktické

Muži majú iný prístup k priateľstvu. Ich kamarátstva sú menej intímne a emotívne, ale zato viac uvoľnené a praktické. Muži si medzi sebou vymieňajú informácie, názory, rady, vtipy a skúsenosti. Muži sa navzájom rešpektujú, obdivujú, súťažia a provokujú. Svojim kamarátom nezverujú svoje slabosti, obavy a pocity. Muži sa radi stretávajú na pive, športe, hre, grile alebo len tak na pokeci. Pri tomto všetkom využívajú jednoduchú a priamu komunikáciu, gestá, pohľady, tón hlasu a slová.

Mužské kamarátstva sú však aj stabilnejšie a odolnejšie. Muži majú nižšie očakávania od svojich priateľov, čo znižuje riziko konfliktov, rozchodov a zrád. Muži sú tiež menej citliví na kritiku, ohováranie, závisť, využívanie a neveru. Mužské kamarátstva sa môžu udržať napriek životným zmenám, vzdialenostiam, partnerkám, deťom a iným okolnostiam. Niektorí muži sa dokážu prispôsobiť týmto zmenám, iní nie.

Čím sa líšia a prečo?

Ženské a mužské kamarátstva sa líšia nielen v spôsobe komunikácie, ale aj v tom, čo z nich získavajú. Ženy hľadajú v kamarátstve emocionálnu podporu, zdieľanie, porozumenie a blízkosť. Muži hľadajú v kamarátstve praktickú pomoc, spoločné aktivity, rešpekt a zábavu. Tieto rozdiely súvisia s biologickými, psychologickými, sociálnymi a kultúrnymi faktormi, ktoré ovplyvňujú vývoj a správanie žien a mužov. Niektoré z nich sú:

Hormóny: Ženy majú viac oxytocínu, hormónu lásky a pripútania, ktorý podporuje sociálnu väzbu a empatiu. Muži majú viac testosterónu, hormónu agresivity a súťaživosti, ktorý podporuje individuálny výkon a dominanciu.

Mozog: Ženy majú silnejšie prepojenie medzi pravou a ľavou hemisférou mozgu, čo im umožňuje lepšie spracovávať a vyjadrovať emócie, reč a pamäť. Muži majú silnejšie prepojenie v rámci jednej hemisféry mozgu, čo im umožňuje lepšie riešiť problémy, analyzovať a orientovať sa v priestore.

Výchova: Ženy sú od detstva učené byť citlivé, spolupracujúce, starostlivé a komunikatívne. Muži sú od detstva učení byť silní, nezávislí, sebavedomí a konkurenční.
Spoločnosť: Ženy sú vystavené väčšiemu tlaku na vzhľad, úspech, rodinu a vzťahy. Muži sú vystavení väčšiemu tlaku na moc, peniaze, kariéru a sex.

Zaujímavosti rozdielnych väzieb

Podľa štúdie z roku 2018, ktorá analyzovala viac ako 15-tisíc ľudí z 91 krajín, ženy majú viac priateľov ako muži, ale muži majú viac priateľov z iných kultúr alebo etnických skupín.

Údaje ďalšej štúdie, ktorá sledovala viac ako 200-tisíc ľudí z 24 krajín, dokazujú, že ženy majú tendenciu byť šťastnejšie, keď sú v blízkosti svojich kamarátok, zatiaľ čo muži majú tendenciu byť šťastnejší, keď sú v blízkosti svojej partnerky.

Podľa štúdie z roku 2017, ktorá porovnávala ženské a mužské archetypy, ženy sa viac identifikujú s archetypmi, ktoré súvisia s emóciami, intuíciou, starostlivosťou a tvorivosťou, zatiaľ čo muži sa viac identifikujú s archetypmi, ktoré súvisia s rozumom, logikou, autoritou a dobrodružstvom.

To najlepšie z oboch svetov

Ženské a mužské kamarátstva sú rozdielne, ale obidve sú dôležité pre šťastný a plnohodnotný život. Ženy a muži by si mali vážiť svoje priateľstvá a učiť sa z nich. Ženy by sa mohli inšpirovať mužskou uvoľnenosťou, humorom a praktickosťou.

Muži by sa mohli inšpirovať ženskou intenzitou, emóciami a zdieľaním. Tak by sa mohli vytvoriť harmonické a vyvážené kamarátstva, ktoré by obohacovali životy oboch pohlaví.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: topdesat.sk, woman.sk, forbes.sk, dennikn.sk; titulná foto: Shutterstock
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies