Kľúčový svedok NAKA "Zemák" podal sťažnosť proti obvineniu inšpekcie

NETKY.SK • 27 Júl 2021, 16:46 • 2 min
Kľúčový svedok NAKA "Zemák" podal sťažnosť proti obvineniu inšpekcie

BRATISLAVA - Jeden z kľúčových svedkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), Matej Zeman prezývaný Zemák, podal sťažnosť proti obvineniu vyšetrovateľmi Úradu inšpekčnej služby.

slovakia

left justify in out

Úrad Mateja Zemana a ďalšie dve osoby podozrieva, že ich svedecké výpovede v prípadoch Očistec a Judášvykonštruované tak, aby sa ich svedectvá navzájom potvrdzovali. Informovala o tom televízia JOJ na svojom spravodajskom webe Noviny.sk.

Vďaka týmto svedkom sa do väzby dostali vysokí funkcionári finančnej správy a  bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

 

Mohlo ísť o vykonštruovanú výpoveď?

Inšpekcia vedie trestné stíhanie, v ktorom preveruje, či na krivú výpoveď svedkov nahovárali policajti vyšetrujúci prípady Očistec, Judáš, Mýtnik a iné, pod dozorom špeciálnej prokuratúry.

„Skutky, ktoré sa mu kladú za vinu, nenapĺňajú znaky skutkových podstát trestných činov podľa trestného zákona a nenasvedčuje tomu ani odôvodnenie uznesenia, ktoré je príliš všeobecné vo vzťahu k údajnému protiprávnemu konaniu môjho klienta. Uznesenie navyše obsahuje závažnejšie chyby, za ktoré ho považujeme za zmätočné a nepreskúmateľné, a preto máme za to, že nemôže byť zákonným podkladom na vznesenie obvinenia voči môjmu klientovi,“ vysvetlila pre televíziu JOJ žiadosť klienta jeho obhajkyňa Ivana Štefanková.

 

Obvinený chce s políciou spolupracovať
Obhajkyňa obvineného a svedka zdôraznila aj fakt, že Matej Zeman je v pátracom konaní, a to aj napriek tomu, že je pripravený s políciou spolupracovať.

 

„Orgány činné v trestnom konaní a aj dozorujúci prokurátor sú oboznamení s tým, že môj klient vypovedať chce a trestnému konaniu sa nevyhýba,“ doplnila Štefanková. Ako ďalej konštatovala, klient je momentálne na dovolenke, ktorá bola dohodnutá aj na Špecializovanom trestnom súde.

Podľa zistení TV JOJ uznesenie o vznesení obvinenia už v pondelok dostal aj obhajca hľadaného Petra Petrova. Ten je kľúčový svedok NAKA a inšpekcia po ňom pátra od utorka minulého týždňa. Jeho advokát po preštudovaní obsahu obvinenia zrejme taktiež podá proti uzneseniu sťažnosť.

Mohlo by vás zaujímať: Smer je naďalej za odvolanie ministra Romana Mikulca. Dôvodom už nie je len prijatie úplatku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies