Lukašenko svojou inauguráciou len zvyšuje napätie u nespokojných Bielorusov

NETKY.SK • 24 September 2020, 15:25 • 2 min
Lukašenko svojou inauguráciou len zvyšuje napätie u nespokojných Bielorusov

BRUSEL - Európska únia vo štvrtok vyhlásila, že inaugurácii bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka chýba demokratická legitímnosť, pohŕda vôľou bieloruského ľudu a iba prehĺbi politickú krízu v krajine.

slovakia

left justify in out

Situácia sa nemení 

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell zopakoval, že 27-členný blok neuznáva výsledok prezidentských volieb v Bielorusku z 9. augusta. Tisíce bieloruských občanov už viac ako šesť týždňov demonštrujú proti opätovnému zvoleniu autoritárskeho prezidenta, pričom opozícia tvrdí, že hlasovanie bolo zmanipulované.

 

Vyjadrenia EÚ
"Táto inaugurácia priamo protirečí vôli veľkej časti bieloruského obyvateľstva, ako to vyjadruje v početných, bezprecedentných a pokojných protestoch od volieb, a slúži len na ďalšie prehĺbenie politickej krízy v Bielorusku," uviedol Borrell vo vyhlásení.

 

img


Lukašenko zložil prezidentskú prísahu v stredu na inauguračnej slávnosti, ktorej konanie nebolo vopred oznámené. Borrell zdôraznil presvedčenie Európskej únie, že "bieloruskí občania si zaslúžia právo byť zastúpení tými, ktorých si slobodne vyberú prostredníctvom nových, transparentných a dôveryhodných volieb".

 

Mohlo by vás zaujímať: Lukašenka ako prezidenta Bieloruska neuznávajú Nemecko ani Česko

 

Nepomohli ani výzvy hlavnej oponentky 
Ministri zahraničných vecí sa však v pondelok nedokázali dohodnúť na uvalení sankcií voči bieloruským predstaviteľom podozrivým z volebných podvodov a z účasti na brutálnom potláčaní protestov po voľbách. Šéfovia diplomacií členských štátov EÚ nedosiahli jednotu napriek výzvam hlavnej oponentky prezidenta Alexandra Lukašenka Svetlany Cichanovskej, aby únia podnikla odvážne kroky proti bieloruskému režimu.

 

img

 

Problémom je naďalej aj Stredomorie
Kroky EÚ naďalej blokuje Cyprus, kým sa podobné opatrenia neuplatnia voči Turecku pre sporné prieskumy ložísk energií, ktoré Ankara uskutočňuje na východe Stredozemného mora. Východisko zo slepej uličky sa pokúsia nájsť lídri EÚ na schôdzke v Bruseli, ktorá má byť 1. októbra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies