OBSE: Dohodu o odsune ťažkej techniky porušujú obe strany ukrajinského konfliktu

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 10:11 • 2 min
OBSE: Dohodu o odsune ťažkej techniky porušujú obe strany ukrajinského konfliktu

KYJEV - Obe strany ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny sa aj dnes navzájom obvinili z porušenia dohody o prímerí, ako aj z používania ťažkých zbraní s kalibrom nad 100 mm, ktoré majú byť v súlade s mierovými protokolmi stiahnuté z demarkačnej čiary.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes informovalo, že vládne sily za posledných 24 hodín porušili prímerie najmenej 43-krát, pričom pod paľbou sa ocitlo 12 obcí. Proruskí separatisti na tieto "provokácie" nereagovali, tvrdí rezort DĽR.

 

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk dnes na svojej facebookovej stránke napísal, že separatisti v niektorých častiach styčnej línie naďalej preskupujú svoje jednotky a vojenskú techniku vrátane obrnených transportérov a samohybných diel.

 

Za posledných 24 hodín proruskí separatisti pokračovali aj v ostreľovaní obce Šyrokyne, a to aj zo "zakázaných zbraní" s kalibrom nad 100 mm. Ostreľovaniu boli vystavené aj obce Marjinka, Avdijivka, Opytne a Pisky.

V Luhanskej oblasti boli terčom paľby protivníka Stanycia Luhanska, Ščasťa a Nyžneteple.

 

Štáb protiteroristickej operácie (ATO) vládnych síl podľa agentúry Ukrinform oznámil, že separatisti v stredu niekoľkokrát opakovane žiadali o zastavenie paľby, aby mohli evakuovať svojich padlých a ranených, ale "vždy ako prví dohodu porušili".

 

Vládne sily zaznamenali aj pokusy protivníka preniknúť im do tyla a potom vytesniť z ich pozícií. Vládnym vojakom sa však podarilo zmariť ich zámer a donútili ich vrátiť sa na východiskové pozície. Agentúra UNIAN dnes napísala, že pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo svojom dennom raporte uviedla, že povstalci DĽR odviezli zo stanovíšť šesť raketových systémov Grad a štyri samohybné delostrelecké systémy Gvozdika s kalibrom 152 mm. Povstalci vysvetlili, že ich previezli na miesto, kde budú využité na výcvik.

 

Presuny techniky OBSE zaznamenala aj na ďalšom stanovišti. Súčasne konštatovala, že dohodu o stiahnutí ťažkej techniky z demarkačnej čiary porušuje aj vládna armáda.

 

Do Donbasu dnes z Rostovskej oblasti na juhu Ruska dopravili v poradí už 26. konvoj s humanitárnou pomocou pre obe samozvané republiky. Informovala o tom agentúra TASS, ktorá dodala, že od vlaňajšieho augusta bolo do Doneckej a Luhanskej oblasti dodaných 33.000 ton humanitárnej pomoci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies