Mezcal, menej komerčne známy bratranec tequily: Exotický variant, ktorý rozšíri vašu paletu chutí

NETKY.SK • 27 Október 2023, 09:00 • 2 min
Mezcal, menej komerčne známy bratranec tequily: Exotický variant, ktorý rozšíri vašu paletu chutí

"Všetka tequila je mezcal, ale nie každý mezcal je tequila." Je to vyhlásenie, ktoré sa často rozpráva v oblasti gastronómie či barov a v duchu je skutočne pravdivé. Predstavujeme vám zaujímavosti o menej známom mezcale, ktorý je chuťou vskutku jedinečný.

slovakia

left justify in out

Hoci tequila a mezcal v mnohých smeroch kontrastujú, majú spoločný pôvod v srdci agáve. Z tejto pozoruhodnej rastliny odvodzujú obyvatelia Mexika svojich dvoch národných duchov, z ktorých každý má svoje vlastné kvality.

 

Kde je rozdiel?

Mezcal je širší termín pre mexické liehoviny destilované z fermentovanej šťavy rastliny agáve. Tequila je jeden typ mezcalu, ktorý sa vyrába iba z modrej agáve Weber v štáte Jalisco – kde sa vyrába prevažná väčšina tequily – a v určitých určených oblastiach inde v krajine. 

Vo všeobecnosti môže byť užitočné považovať tequilu za čistejšiu a rafinovanejšiu, zatiaľ čo mezcal je často rustikálnejšieho štýlu s výrazným zadymením.

 "V podstate si o tom myslím, že tequila je druh mezcalu, ale existujú rôzne druhy, ktoré nie sú," vysvetľuje Block.

Na výrobu mezcalu mescaleros vezmú jadro rastliny agáve – známej ako piña – a opražia rastlinu v kužeľovitých jamách v zemi podobným spôsobom ako barbacoa . Spôsob varenia je dôvod, prečo mezcaly často chutia údenejšie ako tequily. Ale pretože metodika výroby mezcalu je menej obmedzená ako tequila a pretože mescaleros môže použiť akýkoľvek druh agáve, ktorý chcú, existuje väčšia rozmanitosť mezcalu. "

Sto tvárí mezcalu

Na druhej strane na výrobu tequily liehovarníci naparujú modrú agáve piñu, zvyčajne v murovanej peci alebo autokláve. Prísne obmedzenia tequily znamenajú, že chuť je konzistentnejšia a metodika sa tiež ľahšie hodí na priemyselnú výrobu, čo vysvetľuje, prečo bola tequila donedávna bežnejším dovozom na pultoch amerických barov ako mezcal. 

Mezcaly sú od prírody individuálne a premenlivé – tá istá značka alebo farmár môže vyrobiť fľašu, ktorá chutí veľmi odlišne od minuloročnej produkcie.

V tequile je proces štandardizovanejší, a preto môžete očakávať stabilnejšie chuťové charakteristiky, vysvetľuje Uduimoh Umolu, zakladateľ značky tequily Jon Basil . 

Typy tequily a mezcalu

Tequila aj mezcal môžu po destilácii dozrievať v drevených sudoch alebo iných nádobách, ale tento ďalší krok je oveľa bežnejší pre tequilu. 

Tequila je klasifikovaná do štyroch typov: Blanco, ktorá zreje menej ako dva mesiace alebo nezreje vôbec; reposado spočíva v dubových alebo oceľových sudoch od dvoch mesiacov do jedného roka; añejo odpočíva v dube jeden až tri roky; a extra añejo odpočíva v dube najmenej tri roky. Joven je zmes prevažne blanco tequily a nejakej staršej tequily. 

Mezcal sa môže pochváliť aj štvrtou kategóriou, madurado en vidrio, čo v preklade znamená„odpočíva v skle“. Tento proces má za následok hladší, agávový výraz.

Správna konzumácia týchto "príbuzných"

Mezcal sa tradične konzumuje čistý a mnohí nadšenci agáve odporúčajú popíjať aj kvalitnú tequilu.

Zatiaľ čo v USA sa tequila shoty bežne podávajú so soľou a limetkou (hoci v Mexiku vôbec), mezcal sa často podáva spolu s plátkami pomaranča posypanými sal de gusano, zmesou korenia zo sušených červov, morskej soli a čili. 

Samozrejme, tequila hrá hlavnú úlohu aj v niektorých našich obľúbených kokteiloch , vrátane Margarita a Paloma , ktoré najčastejšie volajú po výrazoch blanco alebo reposado. Zatiaľ čo mezcal je pre americké publikum novší, našiel si cestu do moderných klasík, ako sú Oaxaca Old Fashioned a Mezcal Negroni

Prečo je Mezcal drahší ako tequila?

Určite nájdete rozsah cien oboch liehovín založených na kvalite a staré výrazy tequily majú tendenciu byť drahšie ako nestarnuté. Mezcal je však vo všeobecnosti drahší ako tequila, z veľkej časti kvôli menej komerčnej povahe liehoviny. Použitá agáve môže dozrieť až 35 rokov a môže priniesť menej tekutiny na dávku ako štandardná modrá rastlina agáve Weber. 

Zvyčajne sa tiež vyrába v menších dávkach, často výrobcami v malých dedinách, čo prispieva k nákladom na vývoz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Trifonov Evgeniy/Getty Images, text: thewhiskyexchange.com, foodandwine.com, liquor.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies