REPORTÁŽ: Na Slovensku štartuje moderný projekt testovania mladých futbalistov

NETKY.SK • 18 Marec 2019, 14:13 • 2 min
REPORTÁŽ: Na Slovensku štartuje moderný projekt testovania mladých futbalistov

ŠAMORÍN – Ďalšia výborná správa pre slovenský futbal! Včera zástupcovia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a spoločnosti Sport&Compare v multišportovom komplexe v Šamoríne predstavili moderný projekt, ktorý zvýši objektivizáciu špeciálnych futbalových schopností mladých hráčov na Slovensku. Ambasádorom špeciálneho projektu sa stal kapitán tímu SR Marek Hamšík, portál Netky.sk patrí medzi hlavných mediálnych partnerov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Moderný systém testovania sa bude realizovať vo vyše tridsiatich slovenských kluboch. Pred niekoľkými rokmi v Španielsku vyvinutý systém ProFutbolAnalytics napomáha objektivizovať informácie o individuálnych predpokladoch a pohybových schopnostiach futbalového potenciálu hráča. Po absolvovaní testov dostanú deti graficky názorné vyhodnotenie testov, akési vysvedčenie,  v čom sú lepšie respektíve v čom zaostávajú a o koľko sa v meranom období zlepšili prípadne zhoršili. Cez Česko, kde si ho osvojila spoločnosť Sport&Compare z. s., sa dostal tento program aj k nám prostredníctvom bývalého ligového hráča a futbalového experta Petra Ďuriša.

 

img

 

"Tento systém dokáže presne a objektívne ukázať fyzickú a technickú pripravenosť jednotlivých hráčov. Najväčšia hodnota softvéru spočíva v porovnávaní, aktuálne totiž disponujeme tridsiatimi tisícmi rôznych dát. Testy si totiž už dnes robieva každý klub, no nedostane sa k výsledkom ostatných, na medzinárodnej úrovni už vôbec nie," vysvetľuje zmysel systému Martin Mulač, konateľ spoločnosti Sport&Compare z. s., ktorá projekt zastrešuje.

 

Čo je súčasťou testov?

Testy sú ladené špecificky - s loptou (technicko-taktické – teda vedenie lopty, presnosť prihrávky či strely, žonglovanie) a nešpecificky - bez lopty (pohybové schopnosti, napríklad odrazová sila, výbušnosť, vytrvalosť). "Po uplatnení tohto systému budeme vedieť, ako konkrétny hráč vyzerá v rámci Slovenska, či spĺňa kritériá na danú kategóriu a na hráčsku funkciu a navyše ho vieme porovnať aj s hráčmi príslušnej vekovej kategórie v rámci Európy," uviedol technický riaditeľ SFZ a bývalý asistent pri reprezentačnom áčku Štefan Tarkovič.

 

img

 

Výsledky slovenských hráčov budú porovnávať s medzinárodnými výsledkami 

Sport&Compare z. s. uvádza, že účelom jej činnosti je analýza a porovnanie fyzickej zdatnosti a technických schopností mladých športovcov na národnej aj medzinárodnej úrovni. Táto firma testuje uvedenou metódou PFA už niekoľko rokov, takže má značnú databázu a to z viacerých krajín."Po testoch nám spracuje výsledky, vyhodnotí ukazovatele a zdokumentuje zlepšenie prípadne zhoršenie každého jedného hráča, takže budeme vedieť vyhodnotiť, ako za hráči zlepšili prípadne zhoršili," doplnil pre netky.sk Tarkovič.

 

https://www.profutbolanalytics.com/cz/


A ktoré schopnosti v modernom futbale pokladá Marek Hamšík za kľúčové? Čerstvý kapitán nášho národného tímu to vysvetlí vo videu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies