Obama: Žiadna krajina nemá bezplatnú priepustku z otepľovania

NETKY.SK • 24 September 2014, 09:33 • 2 min
Obama: Žiadna krajina nemá bezplatnú priepustku z otepľovania

NEW YORK - Americký prezident Barack Obama dnes na klimatickom summite OSN v New Yorku vyzval na medzinárodnú spoluprácu pri znižovaní emisií skleníkových plynov. Otvorene varoval, že klíma Zeme sa mení rýchlejšie než snahy riešiť tento problém.

slovakia

left justify in out

"Nik nedostane priepustku," vyhlásil. "Musíme zvýšiť naše kolektívne úsilie," citovala ho agentúra Associated Press (AP). Obama povedal, že USA si svoj záväzok plnia a znížia do roku 2020 znečistenie skleníkovými plynmi o 17 percent v porovnaní s rokom 2005.

 

Cieľom dnešného jednodňového summitu je zmobilizovať podporu pre globálnu klimatickú dohodu, ktorá by mala byť dokončená na budúci rok v Paríži.

 

Najsilnejšie slová Obama použil, keď sa snažil zjednotiť medzinárodné spoločenstvo v snahe zredukovať globálne otepľovanie: "Zvony zvonia na poplach a naši občania pochodujú. Nemôžeme sa tváriť, že ich nepočujeme. Je potrebné, aby sme túto výzvu vypočuli. Musíme znížiť uhlíkové emisie v našich krajinách, aby sme zabránili horším následkom, adaptovať sa a pracovať spoločne ako globálne spoločenstvo, aby sme sa popasovali s touto globálnou hrozbou, kým bude príliš neskoro," citovala ho AP.

 

Americký prezident povedal, že USA a Čína ako najväčší znečisťovatelia majú zodpovednosť viesť toto úsilie. "Žiadna krajina však nemôže čeliť tejto globálnej hrozbe sama," dodal.

 

Vyše 120 svetových predstaviteľov sa dnes zišlo na okraj Valného zhromaždenia OSN, aby zorganizovali podporu pre novú globálnu klimatickú dohodu. Hostiteľ summitu, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, požiadal účastníkov summitu, aby naň prišli s konkrétnymi sľubmi svojich krajín, ako pomôcť zmierniť zmenu klímy na dôkaz toho, že to s novou klimatickou dohodou mienia vážne.

 

Jednodňový summit nie je oficiálne súčasťou pokračujúcich rokovaní smerujúcich k novej dohode, ktorá by, ako politici dúfajú, mali byť razantnejšia ako dohoda dosiahnutá v roku 2009 v Kodani. Ideou dnešného summitu bolo, aby sa hlavy štátov zapojili do príprav novej dohody, ak má byť konkrétna, v predstihu a nenechávali všetko až do samého konca na vyjednávačoch, vysvetlila AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies