Merkelová prisľúbila finančnú pomoc a boj proti klimatickej zmene

NETKY.SK • 19 Júl 2021, 11:57 • 2 min
Merkelová prisľúbila finančnú pomoc a boj proti klimatickej zmene

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas svojej nedeľnej návštevy obce zničenej záplavami prisľúbila finančnú pomoc a zopakovala orientáciu na boj proti klimatickej zmene.

slovakia

left justify in out

Merkelová navštívila obec Schuld v čase, keď počet obetí záplav v západnej Európe presiahol 180 a to, čo videla, označila za „surreálne a strašidelné“.

 

img

 

Súvisiaci článok: Záplavy v Európe si vyžiadali už viac ako 180 obetí

V obci Schuld pri rieke Ahr na západe Nemecka v stredu v noci voda poškodila a zničila množstvo budov. Starosta síce tvrdí, že tam nikto nezahynul ani sa nezranil, no mnohé ďalšie miesta také šťastie nemali. Okres Ahrweiler, do ktorého patrí aj Schuld, registruje 112 mŕtvych a úrady sa obávajú, že toto číslo ešte porastie, keďže množstvo ľudí je naďalej nezvestných. V susednej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko evidujú 46 obetí, vrátane štyroch hasičov, a Belgicko potvrdilo 31 mŕtvych.

 

img


„Musíme sa poponáhľať, musíme sa dostať rýchlejšie do boja proti klimatickým zmenám,“ uviedla. Mesto Schuld je podľa nej stále posiate troskami a blatom. „Je to šokujúce, skoro by som povedala, že nemecký jazyk má sotva nejaké slová na opísanie spôsobených škôd,“ vyjadrila sa kancelárka počas tlačovej konferencie v susednom meste. Úrady podľa nej budú „krok za krokom pracovať na tom, aby dali v tomto nádhernom regióne svet znovu do poriadku“ a jej kabinet v stredu schváli okamžitý a tiež strednodobý program finančnej pomoci. Povedala tiež, že vlády sa budú musieť zlepšovať a zrýchľovať vo svojom úsilí riešiť dopady zmeny podnebia. 

 

img

 

Prečítajte si: Prívalová voda v západnej Európe začína ustupovať, obete a nezvestní však pribúdajú každým dňom

 

Minister financií Olaf Scholz povedal, že bude okamžite potrebných viac ako 300 miliónov eur a úrady podľa neho musia vytvoriť aj dlhodobejší program prestavby, ktorý si podľa predchádzajúcich skúseností so záplavami vyžiada miliardy eur.


„Nemecko je, našťastie, krajina, ktorá to dokáže finančne zvládnuť,“ dodala Merkelová „Nemecko je silná krajina a my sa tejto sile prírody postavíme z krátkodobého, strednodobého i dlhodobého hľadiska, prostredníctvom politiky, ktorá berie viac ohľad na prírodu a klímu ako v posledných rokoch. To bude tiež nevyhnutné,“ podotkla.

 

Súvisiaci článok: VIDEO: Nemci a Belgičania bojujú s povodňami, v meste Erfstadt už vznikla masívna jama!

Vedci skonštatovali, že medzi extrémnym počasím a globálnym otepľovaním je nepochybné prepojenie a preto je nesmierne dôležité bojovať proti klimatickej zmene.

 

Prečítajte si: Povodne v Nemecku si vyžiadali najmenej 80 mŕtvych a stovky ľudí sú stále nezvestné

I keď v najhoršie zasiahnutých oblastiach Nemecka, Belgicka a Holandska už prestalo pršať, búrky a lejaky pretrvávajú v ďalších regiónoch západnej a strednej Európy. V sobotu v noci boli záplavy na česko-nemeckej hranici, v juhovýchodnom cípe Nemecka a tiež za hranicou v Rakúsku.

 

img

V oblasti nemeckého Berchtesgadenu museli evakuovať asi 130 ľudí a jedna osoba zahynula. Pozastavili aj železničnú premávku do Berchtesgadenu. V tejto oblasti sa nachádza aj významná sánkarská, bobová a skeletonová dráha Königssee, ktorú rozbúrená voda vážne poškodila.

Prívalová povodeň zasiahla v sobotu rakúske mesto Hallein, odkiaľ nehlásia obete, ďalej na západe zasiahli záplavy aj Kufstein. Prudké dažde a búrky spôsobili škody vo viacerých častiach Rakúska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona