Priebeh projektu ACCORD od univerzít UK a STU v Bratislave poznačila pandémia a vojna situáciu ešte zhoršila

NETKY.SK • 22 Apríl 2023, 08:00 • 2 min
Priebeh projektu ACCORD od univerzít UK a STU v Bratislave poznačila pandémia a vojna situáciu ešte zhoršila

BRATISLAVA - Spoločný projekt Univerzity Komenského a Slovenskej technickej univerzity ACCORD silne poznačila pandémia a vojna na Ukrajine situáciu ešte zhoršila. V súčasnosti si kladie za cieľ riešiť dofinancovanie projektu. Problémy však sú s byrokratickým systémom verejného obstarávania, nedostatočnou podporou štátu pri tlmení negatívnych sprievodných momentov projektu a taktiež aj bezprecedentný nárast cien stavebných materiálov.

slovakia

left justify in out

Priebeh projektu ACCORD, ktorý je spoločným projektom Univerzity Komenského (UK) a Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, silne poznačila pandémia a vojna na Ukrajine situáciu ešte zhoršila. Z informácií, ktoré pre TASR poskytli z UK, v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a Centrálnym koordinačným orgánom v rámci Ministerstva investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, budú žiadať Európsku komisiu o dofinancovanie nákladov.

 

Pandémia podľa najväčšej slovenskej univerzity priniesla dopyt po laboratórnom vybavení, ktorý predtým nebol. "Fasády sú o polovicu drahšie oproti pôvodnému naceneniu, pretože dramaticky stúpla cena polystyrénu," uviedli z UK. Na začiatku vojny zbombardovali na Ukrajine továreň na zatepľovacie materiály, čo ovplyvnilo ceny aj na Slovensku. "Dotkol sa nás aj konflikt v Kazachstane, ktorý vypukol začiatkom roka 2022. Krajina je totiž významným exportérom železných kovov a medi, a práve ceny medených káblov zaznamenali po konflikte prudké zvýšenie," informovali z najväčšej slovenskej univerzity. Všetky materiály a služby univerzita súťažila prostredníctvom aukcií. "Hoci sme sa snažili na rozličných komoditách v rámci projektu ušetriť, tieto vnútorné úspory nestačili na dramatické zvýšenie nákladov," priblížila projektová manažérka projektu ACCORD Zuzana Lisoňová.

 

img

ciele projektu ACCORD

 

V súčasnosti je potrebné riešiť dofinancovanie projektu. Na byrokratický systém verejného obstarávania, nedostatočnú podporu štátu pri tlmení negatívnych sprievodných momentov projektu a bezprecedentný nárast cien stavebných materiálov upozorňuje aj dekan Prírodovedeckej fakulty UK Peter Fedor. "Od zimného semestra 2023 však majú byť renovované učebne plne k dispozícii," dodal. Projekt ACCORD je spolovice financovaný z európskych zdrojov, konkrétne z programu Európskych štrukturálnych a investičných fondov, 45 percent tvorí financovanie zo štátneho rozpočtu a piatimi percentami sa na projekte podieľa z vlastných zdrojov UK. To predstavuje 2.750.000 eur. Cieľom projektu je zvýšiť konkurencieschopnosť a príťažlivosť UK a STU. Zámer podporuje ich vzájomnú spoluprácu vo výskume a inováciách prostredníctvom koordinovaných investícií do výskumných a inovačných kapacít, existujúcej a novej priestorovej a prístrojovej infraštruktúry a infraštruktúry vysokoškolského vzdelávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies