13. ročník súťaže Generácia €uro má svojho víťaza. Žiaci tejto školy sa umiestnili na prvom mieste

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 19:00 • 2 min
13. ročník súťaže Generácia €uro má svojho víťaza. Žiaci tejto školy sa umiestnili na prvom mieste

Národná banka Slovenska 22. marca usporiadala národné finále 13. ročníka medzinárodnej stredoškolskej súťaže Generácia €uro. Finále sa uskutočnilo v priestoroch NBS.

slovakia

left justify in out

Z piatich tímov, ktoré do finále postúpili, zvíťazil tím študentov „Neviditeľné ruky“ z Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu, Sučany. Jeho členmi boli Samuel Remenár, Karolína Gregorová, Andrej Šusol, Jakub Pekar, Katarína Janšová pod vedením mentorky Tatiany Migovej. Druhé miesto obsadili študenti z tímu „Ekvilibriá“ zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej, Bratislava a na treťom mieste sa umiestnili študenti z tímu „The Catchers“ z Gymnázia Jura Hronca, Bratislava. Ďalšie dve miesta obsadili tímy „Maják“ z Gymnázia Jura Hronca, Bratislava a tím „Masaker“ z Gymnázia Viliama Paulínyho-Tótha, Martin. Všetky tímy dostali od Národnej banky Slovenska diplomy a vecné ceny.

Študenti prezentovali pred odbornou porotou z NBS svoje súťažné práce na tému „Kto a ako stráži naše úspory“. Zvolená téma korešpondovala s aktuálnymi výzvami, ktorým čelia národné centrálne banky v eurozóne a ESCB. Na 13. ročníku súťaže Generácia €uro sa zúčastnilo rekordných 441 študentských tímov s 2189 študentami, čo je najviac v histórii súťaže. Pre víťazný tím „Nevidieteľné ruky“ si NBS pripravila navyše aj špeciálnu cenu „Deň v Banke“.

Informácie o súťaži Generácia €uro

Cieľom projektu Generácia €uro je zvýšiť povedomie o Európskej centrálnej banke a Eurosystéme vysvetlením ich úloh a aktivít. Je to príspevok ECB a národných centrálnych bánk k finančnému vzdelávaniu.

Tímy študentov stredných škôl z celého Slovenska sa registrujú do súťaže prostredníctvom internetovej stránky www.generationeuro.eu. Generácia €uro pozostáva z troch kôl. Prvým je on-line kvíz, v ktorom sa odpovedá na otázky týkajúce sa centrálneho bankovníctva, úloh ECB a národných centrálnych bánk Eurosystému, úlohy peňazí, cenovej stability a menovej politiky. V rámci 2. kola súťažné tímy vypracúvajú projekty na témy z oblasti centrálneho bankovníctva, ktorých obsah aj forma môžu byť v jednotlivých krajinách eurozóny rôzne. Tretie finálové kolo pozostáva z obhajoby projektov pred odbornou porotou v Národnej banke Slovenska. Obhajoba je založená na aktívnom zapájaní študentov a diskusii s porotou, pričom sa hodnotí tak obsahová stránka ako aj prezentačné zručnosti jednotlivých členov tímu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Národná banka Slovenska
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies