Spojené štáty podpísali dohodu o spolupráci v oblasti obrany

NETKY.SK • 23 September 2019, 22:07 • 2 min
Spojené štáty podpísali dohodu o spolupráci v oblasti obrany

NEW YORK - Prezident USA a Poľska Donald Trump a Andrzej Duda podpísali v dnešných hodinách v New Yorku dohodu o obrannej spolupráci oboch krajín. Dohoda by mala viesť k rozmiestneniu ďalších amerických vojakov v Poľsku.

slovakia

left justify in out

Podpis dohody však nie je žiadnym prekvapením. Prezidenti sa totiž už v júni počas Dudovej návštevy v Bielom dome vo Washingtone dohodli na konkrétnom počte amerických vojakov (1000), ktorí pribudnú k súčasným 4500. Tento plán je súčasťou dohody, ktorá dnešným podpisom oboch štátnych predstaviteľov nadobudla platnosť.

 

 

img

 

Podľa Trumpa budú vojaci americkej armády presunutí do Poľska z rôznych základní v Európe. Cestu cez oceán teda podľa tohto vyhlásenia vylúčil. "Náklady na posilnenie americkej vojenskej prítomnosti bude plne znášať Poľsko," zdôraznil šéf Bieleho domu. Poliaci "nám vybudujú zariadenia, ktoré budú istotne veľmi krásne," vyhlásil.

 

img

 

Noví americkí vojaci majú byť umiestnení v mestách Wroclaw na juhozápade, Lask v strednej časti krajiny a Lubliniec na juhu krajiny. V meste Drawsko Pomorskie na severozápade Poľska má byť výcvikové stredisko pre poľské a americké jednotky. O umiestnení časti amerických vojakov sa podľa PAP stále rokuje.

 

 

Americký viceprezident Mike Pence začiatkom septembra počas návštevy Poľska povedal, že táto krajina začala spĺňať podmienky, aby sa mohlo zúčastniť na uvedenom programe, ktorý umožňuje občanom účastníckych krajín vycestovať do USA na obdobie do 90 dní bez vízových kontrol.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies