Na Slovensku narastá počet ľudí, ktorí odmietajú očkovanie

NETKY.SK • 27 Júl 2021, 06:05 • 2 min
Na Slovensku narastá počet ľudí, ktorí odmietajú očkovanie

BRATISLAVA - Od mája výraznejšie narástol počet ľudí, ktorí očkovanie odmietajú. Ako vyplýva z výskumu s názvom Ako sa máte, Slovensko?, ktorý iniciuje Slovenská akadémia vied, MNFORCE a Seesame, je to o viac ako 5 percentuálnych bodov z májových 30,9 percenta na 36 percent.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ochota dať sa zaočkovať zostáva od marca na pomerne stabilnej úrovni.zaočkovaných alebo ochotných dať sa zaočkovať je 51,7 percenta, čo predstavuje oproti máju nárast iba o 3 percentá.

 

img

 

Povinné očkovanie odmieta väčšina, teda 61,9 percenta respondentov, pri názoroch na miernejšie epidemické opatrenia pre zaočkovaných je pomer ich zástancov a odporcov vyrovnanejší. Desiata vlna výskumu sa uskutočnila od 15. do 20. júla.

 

Zmena postoja v prípade...
29,8 percenta opýtaných, ktorí odmietajú očkovanie, by zmenilo svoj postoj, ak by sa dostatočne preukázalo, že vakcíny sú bezpečné a získajú riadnu registráciu v liekovej agentúre; 14,3 percenta tých respondentov, ktorí odmietajú očkovanie, by zmenilo svoj postoj, ak by sa mohli zaočkovať u svojho lekára a 12,5 percenta by zmenilo svoj postoj, ak by prišla ďalšia vlna epidémie a znova by sa zaplnili nemocnice a zomieralo by veľa ľudí.

 

img


Za povinné očkovanie pre všetkých, ktorým to umožňuje zdravotný stav, je 31,2 percenta respondentov, odmieta ho 61,9 percenta respondentov a 7,6 percenta respondentov nevie túto otázku posúdiť. Takéto povinné očkovanie schvaľuje 54,9 percenta, teda väčšina už zaočkovaných respondentov.

V predchádzajúcich výskumoch evidovali pomerne veľká skupina respondentov, ktorí ešte neboli rozhodnutí ,či sa dajú zaočkovať.

 

img

 

"Najnovší výskum ukazuje, že skupina nerozhodnutých sa zmenšuje a väčšia časť z nich sa zaraďuje skôr do tábora odmietačov očkovania. Postoje k povinnému očkovaniu a k platnosti miernejších epidemických opatrení rozdeľujú spoločnosť do dvoch táborov: už zaočkovaní väčšinovo podporujú obidve opatrenia, nezaočkovaní sú ešte výraznejšie proti," uviedol Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies