Na konferencii v Mníchove sa rozoberala aj problematika Islamského štátu

NETKY.SK • 15 Február 2019, 16:54 • 2 min
Na konferencii v Mníchove sa rozoberala aj problematika Islamského štátu

MNÍCHOV - Úradujúci americký minister obrany Patrick Shanahan v piatok vyhlásil, že Spojené štáty chcú podporovať boj proti extrémistickej skupine Islamský štát(IS) aj inde ako v Iraku a Sýrii.

slovakia

left justify in out

Shanahan na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii upriamil pozornosť na Afganistan, Filipíny a oblasť Sahelu ako miesta, kde sa táto militantná skupina udomácnila a treba voči nej zasiahnuť. V prvý deň konferencie povedal, že aj po stiahnutí amerických vojakov zo Sýrie budú USA pokračovať v podpore svojich partnerov v tomto regióne v boji proti islamským militantom.

 

img

 

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová k tejto téme uviedla, že charakter hrozby zo strany IS sa v súčasnosti mení, keďže v Iraku a Sýrii stratil väčšinu obsadeného územia. "Faktom zostáva, že tvár IS sa teraz mení, prechádza do ilegality a buduje siete, ktoré sú súčasťou globálnej organizačnej štruktúry," konštatovala nemecká ministerka.

 

img

 

K témam, ktoré budú na trojdňovom podujatí v Mníchove podľa očakávaní dominovať, patrí stav transatlantických vzťahov, rastúce napätie medzi Ruskom a Západom a konflikty na Blízkom východe. Predseda mníchovskej konferencie Wolfgang Ischinger uviedol, že Európa sa musí pripraviť na "preteky v zbrojení" a nové geopolitické výzvy.

 

img

 

"My, Európania, by sme sa mali radšej pripraviť, pokiaľ ide o zahraničnú, bezpečnostnú a obrannú politiku," povedal pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF a dodal, že "Európa dlho trpí klamnou predstavou, že ju obklopujú priatelia a spojenci."

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies