Slovensko potrápi silný vietor. Na horách sa môže vyskytnúť orkán

NETKY.SK • 17 Február 2022, 08:40 • 2 min
Slovensko potrápi silný vietor. Na horách sa môže vyskytnúť orkán

BRATISLAVA - Dnešnú turistiku či pobyt v lesoch by sme mali radšej odložiť. Silný vietor totiž môže zasiahnuť väčšinu Slovenska. Na horách prevažne severného Slovenska sa môže vyskytnúť až orkán. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

Tretí stupeň výstrahy pred vetrom na horách platí vo štvrtok predbežne do 15:00 v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín. V nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť od 160 do 180 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ upozorňuje SHMÚ.

 

img

 

V okresoch Turčianske Teplice, Martin, Žilina, Dolný Kubín a Námestovo platí na horách druhý stupeň výstrahy. V týchto oblastiach môže vietor dosiahnuť nárazovo rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Na horách má silno fúkať aj v piatok a sobotu.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Záplavy zabili vyše 90 ľudí!

 

Výstrahy druhého a prvého stupňa pred vetrom platia počas dňa pre väčšinu Slovenska, s výnimkou niektorých okresov Prešovského a Košického kraja. V západnej časti Slovenska môže v nárazoch dosiahnuť vietor rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu. Najmä na strednom a východnom Slovensku môže zafúkať v nárazoch do 85 kilometrov za hodinu.

 

img

 

Prechod studeného frontu môže byť sprevádzaný aj búrkami.

 

„Najsilnejší vietor očakávame tesne pred frontom a na ňom, teda vo štvrtok okolo poludnia a krátko popoludní,“ upozornil SHMÚ na sociálnej sieti. Ďalšia tlaková níž s víchricou má prísť do strednej Európy aj z piatka na sobotu. „V severnej časti strednej Európy bude zrejme ešte silnejšia ako tá dnešná, no u nás by mala byť o niečo slabšia,“ doplnil.

 

Možno vás zaujme: Paríž chce tichšie ulice. Pomôcť má hlukový radar

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies