Ministerstvo zahraničných vecí si dnes pripomína Medzinárodný deň multilateralizmu a mierovej diplomacie

NETKY.SK • 24 Apríl 2024, 08:54 • 2 min
Ministerstvo zahraničných vecí si dnes pripomína Medzinárodný deň multilateralizmu a mierovej diplomacie

BRATISLAVA - Na dnešný Medzinárodný deň multilateralizmu a mierovej diplomacie pripomenul minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár dôležitosť spolupráce medzi krajinami v čase geopolitických zmien.

slovakia

left justify in out

„Vzájomná podpora, komunikácia, vytváranie a posilňovanie partnerstiev nikdy nehrali takú dôležitú úlohu ako dnes, v čase výrazných geopolitických zmien a bezpečnostných hrozieb. Multilateralizmus, čo je spolupráca krajín na globálnej úrovni, preto patrí k zásadným pilierom a je nevyhnutné, aby sa dialóg, uplatňovanie rovnakých štandardov a mier vrátili do slovníkov diplomacie,“ zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa multilateralizmu a mierovej diplomacie.

Vláda Slovenskej republiky sa vo svojom aktuálnom programovom vyhlásení zaviazala podporovať medzinárodné právo a ochranu ľudských práv nielen na Slovensku, ale tiež ako prioritu v rámci pôsobenia SR v medzinárodných organizáciách. Podľa slov šéfa slovenskej diplomacie by mali aktivity pri napĺňaní týchto cieľov viesť k tomu najdôležitejšiemu, a tým je mier.„Naša zahraničná politika aktívne presadzuje využívanie nástrojov mierovej diplomacie, ako sú predovšetkým rokovania, dodržiavanie medzinárodných dohôd a diplomatické úsilie, pretože bez nich sa nepodarí nájsť mierové riešenia sporov a konfliktov medzi štátmi,“ uviedol minister J. Blanár s tým, že v tejto súvislosti zastáva SR stabilný postoj nielen v prípade konfliktu na susednej Ukrajine, no rovnako pri ďalších krízových situáciách po celom svete, kedy je jednoznačne na strane medzinárodného práva a mieru:„Vojnové riešenie nie je cesta a je kľúčové otvoriť rokovania, ktoré sú nevyhnutnou bránou k mieru. Bez hľadania diplomatických riešení sa žiadne vojny neskončia.“

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí zároveň vyjadril presvedčenie, že silný hlas Slovenska v Európe a vo svete bude počuť len vtedy, ak bude SR naďalej presadzovať suverénnu zahraničnú politiku aj v medzinárodných organizáciách a spoločenstvách. „Slovensko podporuje multilateralizmus a diplomaciu za mier,“ uzavrel J. Blanár.

Medzinárodný deň multilateralizmu a diplomacie za mier, ktorý si každoročne pripomíname 24. apríla, bol ustanovený rezolúciou Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov a prvýkrát sa konal v apríli 2019. Jeho dôležitým cieľom je vyzdvihnúť základné princípy multilateralizmu – zásadnej úlohy medzinárodnej spolupráce pri riešení globálnych výziev – ako prostriedku na presadzovanie a podporu mieru, trvalo udržateľného rozvoja a ľudských práv.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Facebook / SlovakAid (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies