Nová mutácia COVID-19 je už aj na Slovensku! Bola zachytená v odobratých vzorkách

NETKY.SK • 8 Január 2021, 16:29 • 2 min
Nová mutácia COVID-19 je už aj na Slovensku! Bola zachytená v odobratých vzorkách

BRATISLAVA/NITRA - Nový variant koronavírusu zachytili aj vo vzorkách odobratých v Nitre. Na piatkovej tlačovej besede to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

slovakia

left justify in out

Situácia v Nitre 

To je podľa neho pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo je situácia v Nitrianskom okrese aktuálne taká vážna. Nová mutácia koronavírusu zachytená v južnom Anglicku podľa ministra zhoršuje situáciu na celom Slovensku.

 

 

Stúpajú počty infikovaných, hospitalizovaných aj obetí. Situácia je podľa Krajčího na Slovensku aj v Česku eskalujúca.

 

Test na nový variant koronavírusu 
Ako minister Krajčí uviedol, koncom minulého roka oslovil spoločnosť MultiplexDX, aby vyvinula PCR test, ktorý bude odhaľovať aj to, či ide o nový variant koronavírusu.

 

img

 

Biochemik a CEO spoločnosti Pavol Čekan na tlačovej besede informoval, že vo štvrtok 7. januára dokončili prvú verziu tohto testu a chcú ho počas ďalších dní vylepšovať. Prvá verzia sa blíži k 90 percentám citlivosti.

 

Na východe krajiny už cez Vianoce 

Virológ Boris Klempa zo Slovenskej akadémie vied ozrejmil, ako prvýkrát medzi sviatkami našli na východnom Slovensku nový kmeň koronavírusu.

 

img

 

V piatich zo 17 

"Dnes sme mali možnosť prvýkrát využiť ten novovyvinutý test spoločnosťou MultiplexDX. Vďaka spolupráci s doktorkou Líškovou z Nitry sme mali k dispozícii 17 vzoriek, ktoré už boli predtým otestované ako pozitívne a zatiaľ sa zdá, keďže je to len prvá verzia, že v minimálne v piatich vzorkách sme zistili pozitívnu reakciu, čo naznačuje, že by mali byť z anglického kmeňa," vysvetlil Klempa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies