Celosvetový počet obetí pandémie prekročil štyri milióny

NETKY.SK • 8 Júl 2021, 08:47 • 2 min
Celosvetový počet obetí pandémie prekročil štyri milióny

Celosvetový počet obetí koronavírusu v stredu prekročil hranicu štyroch miliónov. Stalo sa tak v čase, keď sa kríza čoraz viac mení na preteky medzi vakcínami a vysoko nákazlivým delta variantom koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počet ľudí, ktorí podľa oficiálnych údajov zozbieraných americkou Johns Hopkins University prišli o život počas uplynulého roka a pol, je približne rovnaký ako počet ľudí zabitých v bojoch vo všetkých vojnových konfliktoch na svete od roku 1982. Vyplýva to z odhadov Mierového výskumného inštitútu v Osle. Je to tiež trojnásobok obetí, ktoré si každoročne na svete vyžiadajú dopravné nehody.

 

img

 

Prečítajte si: Zdravotníci vo Francúzsku sa budú očkovať povinne! Štát im už nedá na výber


Odborníci však zároveň upozorňujú, že toto číslo je podhodnotené, pretože mnohé obete úrady oficiálne nezaznamenali alebo ich dokonca zámerne neuvádzajú. S nástupom vakcín klesol celosvetový denný počet úmrtí na približne 7 900, pričom v januári prekračoval 18-tisíc.

 

Mohlo by vás zaujímať: Indická vakcína Covaxin dosiahla účinnosť na úrovni takmer 80 percent. Dokáže však ľudí ochrániť aj pred delta variantom?

V posledných týždňoch však vyvolalo obavy na celom svete šírenie delta variantu vírusu, ktorý sa rýchlo šíri aj v krajinách s úspešnými vakcinačnými kampaňami, ako sú Spojené štáty, Veľká Británia alebo Izrael.

 

img

Napríklad Veľká Británia v stredu zaznamenala prvý raz od januára viac ako 30-tisíc nových prípadov nákazy za deň, pričom sa vláda aj tak pripravuje na uvoľnenie všetkých zostávajúcich opatrení v Anglicku. Iné krajiny znovu zavádzajú protipandemické opatrenia a pokúšajú sa urýchliť podávanie vakcín. V chudobnejších častiach sveta však vakcinácia naďalej výrazne zaostáva.

 

Súvisiaci článok: Lockdown v Anglicku potrvá minimálne do 19. júla

 

img

Najviac obetí na svete si pandémia vyžiadala v Spojených štátoch, ktoré hlásia viac ako 600-tisíc mŕtvych. Nasledujú Brazília s viac ako 520-tisíc obeťami a India, ktorá registruje viac ako 405-tisíc mŕtvych.

 

Prečítajte si napríklad: India zaočkovala počas jedného dňa rekordných 8 miliónov ľudí

Varianty, nerovný prístup k vakcínam a uvoľňovanie preventívnych opatrení v bohatších krajinách sú podľa Ann Lindstrandovej zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) „toxickou kombináciou, ktorá je veľmi nebezpečná“. Miesto toho, aby ľudia ku kríze pristupovali spôsobom „ja a moja krajina“, mali by začať brať vážne skutočnosť, že je to „celosvetový problém, ktorý potrebuje celosvetové riešenia“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies