Netanjahu vyvolal kritiku spájaním holokaustu s Palestínčami

NETKY.SK • 21 Október 2015, 11:37 • 2 min
Netanjahu vyvolal kritiku spájaním holokaustu s Palestínčami

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyvolal ostrú kritiku svojím utorkovým vyhlásením, podľa ktorého počas druhej svetovej vojny podnietil nacistov k vyhladzovaniu európskych Židov vtedajší vodca palestínskych moslimov.

slovakia

left justify in out

Netanjahu tvrdí, že to bol jeruzalemský veľký mufti, kto v 40. rokoch 20. storočia presvedčil nacistov, aby prijali tzv. konečné riešenie židovskej otázky v Európe. Podľa odborníkov na holokaust je však takáto verzia historicky nepresná, informovala dnes agentúra AP.

"Hitler v tom čase Židov nechcel vyhladiť, chcel ich vyhnať," vyjadril sa izraelský premiér pred skupinou židovských vodcov. Nacistického vodcu Adolfa Hitlera podľa neho presvedčil k zmene názoru vtedajší jeruzalemský veľký mufti Amín Husajní, ktorý s nacistami sympatizoval. Na Hitlerovu otázku, ako postupovať, totiž odpovedal slovami: "Spáľte ich."

 

Netanjahuovi kritici dnes vyhlásili, že v súčasnom období stupňovania izraelsko-palestínskych nepokojov predstavujú jeho výroky podnecovanie k nenávisti voči Palestínčanom. Aktuálne napätie v Izraeli a na palestínskych územiach vyvoláva obavy z vypuknutia tretieho rozsiahleho palestínskeho povstania, tzv. intifády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies