Hnev nám môže pomáhať pri náročných cieľoch: Pozrite si ako ho využiť pre svoj prospech

NETKY.SK • 24 Apríl 2024, 13:00 • 2 min
Hnev nám môže pomáhať pri náročných cieľoch: Pozrite si ako ho využiť pre svoj prospech

Ako sa ukázalo, výskum potvrdzuje, že hnev výrazne aktivuje ľavú prednú kôru mozgu, čo súvisí s pozitívnym prístupovým správaním. Naopak, emócie ako strach a smútok aktivujú pravú prednú kôru, ktorá je naviazaná na negatívnejší, abstinenčný motivačný systém, ktorý sa vyznačuje zábranami, bojazlivosťou a vyhýbaním sa nejakému druhu trestu alebo hrozby. Hnev vám teda môže poskytnúť energiu, ktorá môže byť potrebná na to, aby ste podnikli kroky na dosiahnutie určitých cieľov.

slovakia

left justify in out

Dobre zvládnutý hnev môže byť užitočnou emóciou, ktorá vás motivuje k pozitívnym zmenám. Na druhej strane, hnev je silná emócia a ak sa s ním nepracuje správne, môže mať pre vás a vašich najbližších deštruktívne následky. Nekontrolovaný hnev môže viesť k hádkam, fyzickým bitkám, fyzickému zneužívaniu, napadnutiu a sebapoškodzovaniu. Zatiaľ čo hnev je zlý, štúdie naznačujú, že nám môže pomôcť dosiahnuť ťažké ciele, ak sa používa múdro.

Fyzické účinky hnevu

Hnev spúšťa reakciu tela „bojuj alebo uteč“. Medzi ďalšie emócie, ktoré spúšťajú túto reakciu, patrí strach, vzrušenie a úzkosť. Nadobličky zaplavujú telo stresovými hormónmi, ako je adrenalín a kortizol. V rámci prípravy na fyzickú námahu mozog odvádza krv preč z čreva do svalov. Zvyšuje sa tep, krvný tlak a dýchanie, stúpa telesná teplota a pokožka sa potí. Myseľ je zaostrená a sústredená.

Vedľajší účinok - motivácia

Vedci zistili, že hnev je spojený s tým, čo sa nazýva motivácia súvisiaca s prístupom. Tvrdia, že existujú dve základné motivačné sily, ktoré sú základom každého správania – impulz priblížiť sa k niečomu požadovanému alebo k nemu smerovať a impulz stiahnuť sa alebo vzdialiť sa od nepríjemnosti. Prístupová motivácia zahŕňa emócie, poznanie a činy, ktoré sú poháňané túžbou dosiahnuť požadované výsledky.

Ako sa ukázalo, výskum potvrdzuje, že hnev výrazne aktivuje ľavú prednú kôru mozgu, čo súvisí s pozitívnym prístupovým správaním. Naopak, emócie ako strach a smútok aktivujú pravú prednú kôru, ktorá je naviazaná na negatívnejší, abstinenčný motivačný systém, ktorý sa vyznačuje zábranami, bojazlivosťou a vyhýbaním sa nejakému druhu trestu alebo hrozby. Hnev vám teda môže poskytnúť energiu, ktorá môže byť potrebná na to, aby ste podnikli kroky na dosiahnutie určitých cieľov alebo na nápravu zložitých alebo nespravodlivých situácií.

Samozrejme, motivujúce je aj fyziologické vzrušenie, ku ktorému dochádza pri hneve – zrýchlený tep a dych, ako aj napäté svaly. Pripravujú človeka na vykonanie kritickej akcie. Pasívnejší alebo pokojnejší emocionálny stav nemá rovnaký vplyv na telo.

Potlačená emócie sú najhoršie

Zatiaľ čo uvoľnenie tohto napätia môže byť v danej chvíli dobré, následky môžu byť drsné. Hnev môže poškodiť naše vzťahy s inými ľuďmi, najmä ak náš hnev nie je na mieste. Ľudia, ktorí sú často nahnevaní, sú tiež náchylnejší na zdravotné problémy , ako sú zápalové ochorenia, infarkty, mŕtvice a bolesti.

Z týchto dôvodov sa mnohí z nás pokúšajú potlačiť hnev, keď ho cítia, pričom predpokladáme, že spôsobí viac škody ako úžitku. Ale má to aj nevýhodu. Potláčanie hnevu môže stále poškodiť naše fyzické zdravie a pohodu , najmä ak sa nerieši základná príčina.
Všetky emócie majú hodnotu — inak by sme sa nevyvinuli, aby sme ich cítili. Rovnako ako pocity strachu, radosti alebo smútku, aj hnev nám pomáha sústrediť sa na naše prežívanie vo svete a pripraviť vhodnú reakciu. Aj keď nie je toľko výskumov o pozitívnych stránkach hnevu (v porovnaní s jeho negatívnymi stránkami), existuje niekoľko – a je to poučné. Tu sú tri spôsoby, ako vám môže byť hnev dobrý.

Hnev vie utužiť vzťah

Hoci Lenchova štúdia bola zameraná na nesociálne ciele, existujú prípady, kedy môže byť hnev užitočný aj vo vzťahoch. Napríklad hnev môže viesť ľudí k tomu, aby si ujasnili svoje potreby vo vzťahu a komunikovali tieto potreby, čo môže vzťahu pomôcť z dlhodobého hľadiska.

„Existuje niekoľko skutočne zaujímavých štúdií z 80. rokov, ktoré naznačujú, že keď sa romantické páry pohádajú o probléme, ktorý zahŕňa hnev a frustráciu, najčastejším výsledkom je zlepšenie vzťahu,“ hovorí Heather Lench z Texas A&M University. "Vyjadrenie toho, čo potrebujete v rozhovore, môže skutočne posilniť vzťahy."

Na druhej strane, prejavenie hnevu, najmä intenzívneho hnevu, voči milovanej osobe nemusí slúžiť vašim cieľom, v závislosti od toho, aké sú vaše ciele, hovorí Lench. Napríklad, ak je vaším cieľom zlepšiť váš vzťah, potom vás hnev motivuje komunikovať frustrácie so svojím partnerom a riešiť problémy. Na druhej strane, ak je vaším cieľom dokázať, že máte v boji pravdu, hnev vás môže prinútiť porozprávať sa s niekým alebo sa ho pokúsiť zastrašiť, čo pravdepodobne poškodí váš vzťah.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: greatergood.berkeley.edu, amenclinics.com. titulná foto: Freepik (ilustračná)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies