Zásahový tím musel utratiť ďalšieho medveďa! Podľa envirorezortu stratil plachosť a ohrozoval občanov

NETKY.SK • 17 Jún 2021, 11:36 • 2 min
Zásahový tím musel utratiť ďalšieho medveďa! Podľa envirorezortu stratil plachosť a ohrozoval občanov

BRATISLAVA – Zásahový tím pre medveďa hnedého patriaci pod Štátnu ochranu prírody (ŠOP SR) musel uspať medveďa, ktorý ohrozoval obyvateľov obce Sučany (okres Martin).

slovakia

left justify in out

O zásahu informovalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP SR). Nedospelý jedinec už od jesene navštevoval osídlené oblasti, čo predstavovalo riziko pre bezpečnosť a zdravie ľudí

 

Zviera nejavilo známky plachosti a nereagovalo na plašenie svetlom, zvukovými efektmi, svetlicami, pyrotechnikou, paintballovým strelivom ani medvedím sprejom.

 

 

Zásahový tím bol preto nútený rozhodnúť o zneškodnení zvieraťa. Odchyt jedinca a jeho umiestnenie do odchovného zariadenia nebol možný, pretože išlo o zviera navyknuté na život vo voľnej prírode. Nedokázalo by sa tak adaptovať na umelo vytvorené podmienky v zajatí.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ: V Tatrách zastreli medvedicu s mláďaťom! Ďalšie tri utiekli od strachu do lesa, čaká ich rovnaký osud

MŽP SR nepredpokladá negatívny vplyv na populáciu medveďov v území európskeho významu Malá Fatra, kde je jeho populácia dostatočne stabilná.

 

 

Envirorezort konštatuje, že okrem ohrozovania obyvateľov Sučian by v prípade neuspatia hrozilo riziko, že by sa medveď rozmnožil a naučil synatropnému správaniu aj mláďatá.
 

Prečítajte si tiež: Hotel v Tatrách zažil nečakanú návštevu! Medveď si to namieril priamo na terasu!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies