Premiér Heger v Kyjeve vyobjímal zachránenú afganskú filmárku Sahru Karimi!

NETKY.SK • 24 August 2021, 11:00 • 2 min
Premiér Heger v Kyjeve vyobjímal zachránenú afganskú filmárku Sahru Karimi!

KYJEV – Afganská filmárka Sahraa Karimi unikla hnutiu Taliban vďaka solidarite ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a pohotovej reakcii slovenskej ambasády v Iráne.

slovakia

left justify in out

Na neistý osud filmárky ako prvá upozornila slovenská producentka Wanda Adamík Hrycová, ktorá na Facebooku zdieľala jej prosbu o pomoc. Následne rozbehla úspešnú záchrannú akciu, aby Karimi a jej 15 kolegov dostala čo najrýchlejšie preč z Afganistanu.

 

Unikla istej smrti

V prípade, že by sa dostali do rúk Talibanu, ktorý v nedeľu (15. augusta) obsadil metropolu Kábul a prevzal moc v krajine, smrti by s najväčšou pravdepodobnosťou neunikli

 

img

 

Počas včerajšej návštevy Ukrajiny sa slovenský predseda vlády Eduard Heger osobne stretol so známou filmárkou. Tá do Kyjeva pricestovala z Iránu, kde bola aj s kolegami evakuovaná.

 

Súvisiaci článok: Slovákom sa podarilo zachrániť afganskú filmárku pred Talibanom!

 

Treba robiť správne veci

„Neviem si predstaviť, aké ťažké musí byť nechať celý svoj život za sebou a netušiť, čo bude ďalej. Ako veľmi musí bolieť spomienka na domov, ktorý som si poctivo budoval a myšlienky na tých, ktorých milujem,“ napísal v príspevku na FB po stretnutí Heger. 

 

„Sahraa Karimi pre mňa stotožňuje všetko, preto viem, že podať pomocnú ruku tým, ktorí ju potrebujú, je správne. Lebo niekedy je to celé vlastne veľmi jednoduché. Urobiť len to, čo je správne. Inak to celé stratí zmysel,“ zdôraznil.

 

 

Premiér je veľmi rád, že mal počas summitu Krymskej platformy príležitosť spoznať túto odvážnu ženu osobne. Karimi počas rokovania vystúpila na platforme pred európskymi lídrami. Jej ústrednou témou boli afganské ženy.

 

Pozvala ma na premietanie filmu, ktorý aktuálne pripravuje, a ja dúfam, že si ho raz spoločne pozrieme,“ uzavrel premiér.

 

Prečítajte si tiež: Wanda Hrycová rozbehla rozsiahlu záchrannú akciu! Z Afganistanu chce evakuovať desiatky osôb



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies