Nemocnica Bory spúšťa Centrum fetálnej medicíny

NETKY.SK • 12 December 2023, 13:00 • 2 min
Nemocnica Bory spúšťa Centrum fetálnej medicíny

BRATISLAVA - Tehotné ženy majú možnosť absolvovať v Nemocnici Bory vnútromaternicové operácie plodu, ktoré doposiaľ ponúkali iba pracoviská v zahraničí. Koncepcie komplexného pracoviska fetálnej medicíny centralizujúceho vysokorizikové prípady a prípady indikované k vnútromaternicovým operačným zákrokom neboli doposiaľ na Slovenku v komplexnej miere realizované.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na to je aktuálne v mnohých prípadoch často nutné odosielať pacientky do európskych pracovísk, ktoré ponúkajú takúto zdravotnú
starostlivosť. „Centrum fetálnej medicíny v Nemocnici Bory má ambíciu ponúknuť pacientkam z celého Slovenska nielen komplexnosť diagnostiky a monitoringu vysokorizikových gravidít, ale i najnovšie modality vnútromaternicovej liečby plodu na úrovni európskych a svetových pracovísk," uviedol Peter Lednický, generálny riaditeľ Penta Hospitals International.  Ako na jednom z mála pracovísk na Slovensku, pôsobia v Centre fetálnej medicíny v Nemocnici Bory až traja lekári subšpecializačného odboru materno-fetálnej medicíny. Ďalší lekári z tímu sú v príprave na atestáciu z rovnakej subšpecializácie. Celý tím sa denne podieľa na diagnostike a manažmente rizikových tehotných žien odoslaných do Nemocnice Bory.„V rámci Centra fetálnej medicíny v Nemocnici Bory chceme pacientkam, okrem už bežne realizovaných dostupných metód, teda vpichových a ultrazvukom riadených operácií, ponúknuť aj fetoskopické výkony pod optickou kontrolou jedinečného inštrumentária - fetoskopu a miniinvazívne punkčné rádiofrekvenčné postupy. Som veľmi rád, že toto Centrum disponuje kompletným fetoskopickým inštrumentáriom, rádiofrekvenčnými sondami a generátorom, ale hlavne tímom, ktorý sa plnohodnotne venuje tejto problematike na Slovensku,“ povedal Martin Gábor, lekár špecialista v oblasti pôrodníctva. Vzhľadom na to, že sa pracoviská na Slovensku tejto problematike doposiaľ nevenovali v takejto komplexnej miere, všetky odborné školenia, semináre, praktický nácvik operačných techník a detailný výber jedinečného inštrumentária bol realizovaný v spolupráci s európskymi pracoviskami fetálnej medicíny v Španielsku, Českej republike a Nemecku. Špecifickým prvkom niektorých fetoskopických operácií plodu v maternici je ich raritnosť, a preto niektoré náročné a neobvyklé operačné výkony aj naďalej realizujeme v spolupráci s európskymi partnerskými pracoviskami.

Výkony Centra fetálnej medicíny

Vnútromaternicové operácie a zákroky v rámci fetálnej medicíny  je možné rozdeliť  na punkčné, teda vpichové - kontrolované ultrazvukom, fetoskopické, miniinvazívne pod vizuálnou kontrolou mikrokamery vo fetoskope  a operácie na otvorenej maternici. Okrem štandardných ultrazvukovo riadených vnútromaternicových operačných výkonov dostupných aj na iných pracoviskách, Centrum fetálnej medicíny v Nemocnici Bory disponuje ako prvé pracovisko na Slovensku kompletným vybavením pre fetoskopické laserové operácie vnútri maternice a pre rádiofrekvenčné punkčné miniinvazívne operačné výkony.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies