Ochranári zvierat vyzvali podpredsedu Európskej komisie na podporu zákazu klietkového chovu

NETKY.SK • 13 Máj 2021, 09:57 • 2 min
Ochranári zvierat vyzvali podpredsedu Európskej komisie na podporu zákazu klietkového chovu

BRATISLAVA - Organizácie na ochranu zvierat vyzvali výkonného podpredsedu Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa na podporu zákazu klietkového chovu v krajinách Európskej únie.

slovakia

left justify in out

O Dombrovskisovu podporu požiadalo celkovo 170 organizácií na ochranu práv zvierat vrátane Slobody zvierat a Humánneho pokroku. Iniciatíva Koniec doby klietkovej má zabezpečiť, že z krajín mimo EÚ sa budú dovážať iba výrobky z bezklietkového chovu.

 

img


Súvisiaci článok: Na ukončenie klietkových chovov zvierat vyzvalo Európsku komisiu 140 vedcov


Na vypočutí, ktoré sa konalo 15. apríla, sa iniciatíva stretla s veľkou podporou poslancov Európskeho parlamentu. Snahu má podporiť aj nový film „Materstvo“, ktorý ukazuje život prasníc v v intenzívnych chovoch v celej EÚ. Film Materstvo je na sledovanie k dispozícii na webovej stránke Humánneho pokroku alebo na profile Slobody zvierat na sociálnej sieti.

 

img

 

„Drvivá väčšina prasníc v európskych chovoch strávi takmer polovicu každého roka v klietke, kde sa nemôžu ani otočiť. Väznené sú v čase oplodnenia, pôrodu i starostlivosti o mláďatá. Namiesto hniezda zo slamy ležia na holom betóne a od mláďat ich oddeľujú mreže. Táto prax je v rozpore s článkom 13, Zmluvy o fungovaní EÚ,“ povedala Čaňová, kampaňová koordinátorka Slobody zvierat.

 

img

 

Európsku občiansku iniciatívu Koniec doby klietkovej spustili 11. septembra 2018 a uzavreli ju presne o rok neskôr. Vďaka 1,4 miliónom overených podpisov sa stala prvou úspešnou iniciatívou v oblasti dobrých životných podmienok hospodárskych zvierat. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies