Koaličná kríza v Poľsku je zažehnaná, partneri sa dohodli na rekonštrukcii vlády

NETKY.SK • 7 Október 2020, 05:53 • 2 min
Koaličná kríza v Poľsku je zažehnaná, partneri sa dohodli na rekonštrukcii vlády

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda v utorok oficiálne uviedol do úradu viacerých členov reorganizovaného vládneho kabinetu.

slovakia

left justify in out

Bol medzi nimi aj predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski, ktorý sa stal vicepremiérom, informovala agentúra AP.

 

img

 

Menej ministerstiev

Nový členovia vlády zložili sľub v záhrade prezidentského paláca. Ceremónia sa mala pôvodne konať v pondelok, museli ju však preložiť, pretože nastupujúci minister školstva Przemyslaw Czarnek mal pozitívny test na nový koronavírusCzarnek sa na utorňajšej ceremónii nezúčastnil a do úradu bude uvedený až neskôr.

 

Reorganizáciou vlády sa počet ministerstiev znížil z 20 na aktuálnych 14. Politickí lídri tento krok označili za snahu o efektívnejšiu vládu, ktorá bude rýchlejšie prijímať potrebné rozhodnutia. Kabinet má pred sebou ešte tri roky vládnutia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Koaličnú krízu sa v Poľsku pokúsia vyriešiť týmto krokom

 

Šéf PiS bude dohliadať na viaceré rezorty

Kaczyňski (71) už dlhé roky nezastával nijakú vládnu ani ústavnú funkciu, bol iba poslancom Sejmu (dolnej komory parlamentu). Ako šéf strany PiS si však udržiaval rozhodujúci politický vplyv a bol považovaný za najvplyvnejšieho politika v krajine.

 

Vo funkcii vicepremiéra bude dohliadať nad činnosťou dôležitých ministerstiev obrany, spravodlivosti a vnútra. Anylytici tvrdia, že jeho 

hlavnou úlohou bude zmierňovať napätie medzi poľským premiérom Mateuszom Morawieckým a ministrom spravodlivosti Zbigniewom Ziobrom, lídrom koaličnej strany Solidárne Poľsko (SP).

 

Súvisiaci článok: Poľská vládna koalícia sa otriasa v kríze, ktorú spustil zákon o ochrane zvierat

 

img

 

Ich spory totiž nedávno viedli takmer až k rozpadu vládnucej koalície, ktorá je pri moci od roku 2015.

 

Rekonštrukcia vlády

Do vlády sa vrátil aj Jaroslaw Gowin, líder koaličnej strany Dohoda, ktorý z ministerského postu odišiel pred pár mesiacmi pre nesúhlas s konaním prezidentských volieb.

 

Gowin bude teraz vicepremiérom a tiež ministrom rozvoja, práce a technológií, informuje agentúra PAP.

 

img

 

Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) 26. septembra uzavrela novú koaličnú dohodu so svojimi dvoma menšími partnermi - stranami Solidárne Poľsko a Dohoda.

 

Ukončili tak spor v koalícii, počas ktorého viacerí vysokopostavení vládni predstavitelia pripustili možnosť vytvorenia menšinového kabinetu či predčasné voľby.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies