Na horách by malo pripadnúť desať až 20 centimetrov nového snehu

NETKY.SK • 4 Január 2020, 11:48 • 2 min
Na horách by malo pripadnúť desať až 20 centimetrov nového snehu

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Na horách by malo počas soboty pripadnúť desať až 20 centimetrov nového snehu, a to najmä v noci.

slovakia

left justify in out

Vo vysokých polohách Tatier a Nízkych Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, v nižších a stredných polohách, ako aj vo Fatrách je pre nízku snehovú pokrývku malé lavínové nebezpečenstvo. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

"Snehová pokrývka je od posledného sneženia neustálym striedaním teplôt všeobecne dobre spevnená. Výnimkou sú len svahy a žľaby, kde je previate väčšie množstvo snehu z posledného sneženia, ktoré bolo sprevádzané silným vetrom. Ide najmä o južné, juhovýchodné a východné orientácie," uviedol Kyzek.

 

V najvyšších polohách Tatier sa na severných svahoch v snehovej pokrývke podľa neho nachádzajú aj kritické vrstvy hranatozrnného snehu. "Uvoľnenie lavíny je na strmých svahoch a v žľaboch nad 35 stupňov uvedených orientácií možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. V sobotu od severozápadu začne postupne snežiť, pričom väčšina snehu napadne v noci. Pripadnúť by malo od desať do 20 centimetrov nového snehu," upozornil.

 

V sobotu ráno bolo na horách zamračené, hmlisté počasie. Na mnohých miestach so slabým snežením, v nižších polohách s mrholením. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus deviatich do jedného stupňa Celzia. Fúkal čerstvý severozápadný vietor s rýchlosťou do desať metrov za sekundu, vo vysokých polohách Tatier bol silný s rýchlosťou do 20 metrov za sekundu a s nárazmi až do 30 metrov za sekundu.

 

Za uplynulých 24 hodín pripadol len poprašok nového snehu. Sneh z posledného sneženia je rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Najviac ho je na východných, juhovýchodných a južných svahoch, naopak, hrebene a rebrá sú vyfúkané do ľadu alebo do skál. V polohách do 1600 metrov je desať až 50 centimetrov snehu, vo vyšších polohách, nad 1800 metrov, dosahuje výška snehovej pokrývky 40 až 120 centimetrov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies