Čína sa inšpirovala aj nami a šokovala svet vlastným Krumlovom

NETKY.SK • 2 September 2020, 12:41 • 2 min
Čína sa inšpirovala aj nami a šokovala svet vlastným Krumlovom

Aké spojenie má Čínska ľudová republika a slovenské Komárno? Väčšie, než by ste si mysleli.

slovakia

left justify in out

Do najmenších detailov skopírovali českú hospodu, vytvorili repliku romantickej Verony, ikonického Paríža či krásneho Českého Krumlova. Aj toto sa podarilo čínskej firme Huawei, okolo ktorej sa v ostatnom období popísalo veľa, najmä vzhľadom k prebiehajúcej obchodnej vojne. No nie všade odznela aj druhá strana mince, teda akú pridanú hodnotu vytvorili aj vďaka skopírovaniu európskej architektúry. Podobný pocit, ako pri návšteve Nádvoria Európy v Komárne, totiž dostanete v centrále tohto technologického gigantu.

 

 

Pridaná hodnota

No celkový dojem bude vynásobený veľkosťou daného projektu, keďže samotné Nádvorie Európy v Komárne je pocitovo možno len jednou stotinou projektu, na ktorý sa úspešne odvážila najľudnatejšia krajina sveta. Je potešiteľné, keď sa k funkčnosti pridáva aj estetika, kultúra či propagovanie architektonických uhlov z celého sveta. Čína z tohto hľadiska vôbec nie je svetu uzavretá, naopak, berie si príklad aj od Európy.

 

 

Chcú ohromiť

Kým iné firmy ukážu pri exkurziách len to, čo ukázať môžu a zväčša ide o samotnú továreň, tak čínsky technologický gigant je podľa Slováka žijúceho v Šanghaji úplne iný. Chce totiž ohromiť. Aj týmto podľa neho chcú svetu vyslať zásadný odkaz: „Čína je pripravená na to, byť technologickým lídrom sveta a Huawei stojí v čele tejto budúcnosti.“

 

Vzťahy v podnikaní

V Čínskom biznise sú podľa Dvořáka dôležité vzájomné vzťahy, preto sa ich snažia trpezlivo budovať, čo podľa neho vidieť aj na prístupe pri exkurziách. Pri návšteve sídla Huawei mu do očí bil "wow-efekt" – a nie sú to ani zďaleka len schody s vodopádmi, uprostred jazierka Číňanky hrajúce tradičnú hudbu či chuť luxusného jedla.

 

 

Skopírovali Paríž i Veronu

Najmä návšteva centrály OX Horn bola podľa Dvořáka až dych vyrážajúca. „Je na území deviatich kilometrov a pozostáva z dvanástich replík európskych metropol, európskych miest rôznych krajín a medzi nimi jazdia dve vlakové linky po osem kilometrovej trati,“ vysvetlil s tým, že v jednotlivých replikách sa nachádzajú reálne budovy, jazerá, parky, lesíky i dôležité symboly.

 

Replika Českého Krumlova

Pripomenul aj ďalšiu pikošku, že je tu dokonca replika prekrásneho mesta UNESCO v krajine našich západných susedov - Český Krumlov. „Bolo neuveriteľné, že sme sa prechádzali po Taliansku, Francúzsku a Česku uprostred Číny, v tomto Huawei-meste,“ zdôraznil s tým, že v tejto centrále pôsobí 40-tisíc zamestnancov. Nachádza sa tu aj replika Budapešti.

 

 

Kancelárie v krásnom šate

Dvořák vysvetľuje, že tieto budovy sú replikami najmä v exteriéri, pretože uprostred sa väčšinou nachádzajú len kancelárske priestory firmy. V niektorých budovách sú však aj reštaurácie. „Česká krčma v Českom Krumlove vyzerala ako nefalšovaná česká hospoda. Naozaj, všetko rovnaké, akurát menu bolo v čínštine,“ doplnil s dôvetkom, že napríklad aj interiér kaviarne vo Verone bol nerozoznateľný od tých v Taliansku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies