Nemecko nie je schopné brániť sa voči Rusku bez spojencov

NETKY.SK • 11 Máj 2022, 12:12 • 2 min
Nemecko nie je schopné brániť sa voči Rusku bez spojencov

BERLÍN - Nemecko nie je schopné brániť sa voči Rusku bez svojich spojencov. Povedal to v rozhovore pre stanicu Deutsche Welle Wolfgang Schmidt, šéf úradu nemeckého kancelára Olafa Scholza. Spojenectvo USA, Nemecka a Európy je podľa neho pre Nemecko rozhodujúce.

slovakia

left justify in out

Pre Nemecko, ako aj pre Európu a Severoatlantickú alianciu sú Spojené štáty v oblasti obrany mimoriadne dôležité, zdôraznil Schmidt podľa denníka Die Welt. „Preto sme spoločne v NATO... A preto aj tak úzko spolupracujeme, pretože len ako Aliancia, ako spojenectvo silných partnerov môžeme existovať v tomto svete," konštatoval.

 

img

 

Na otázku, či Nemecko môže prevziať vedúcu pozíciu v globálnom meradle, Schmidt odpovedal, že Berlín koná „predovšetkým prostredníctvom Európskej únie". Dodal, že tento postoj sa pokúšali ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ešte pred začiatkom jeho ofenzívy na Ukrajine tlmočiť francúzsky prezident Emmanuel Macron, ako aj nemecký kancelár Scholz.

 

img

 

„Časy, keď si jednotlivé mocnosti rozdeľovali svet medzi sebou a uvažovali v intenciách sfér vplyvu, sú minulosťou," poznamenal Schmidt. „Nemyslíme si, že svet bude unipolárny alebo bipolárny, ale bude existovať mnoho mocenských centier," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies