Premiér Fico na porade s ministrom a poslancami: Aj keď opozícia s mimovládkami tiahnu proti Slovensku, my ho ideme rozostavať

NETKY.SK • 14 Február 2024, 16:07 • 2 min
Premiér Fico na porade s ministrom a poslancami: Aj keď opozícia s mimovládkami tiahnu proti Slovensku, my ho ideme rozostavať

Jedným z dôležitých záväzkov vlády je zmena zákona o verejnom obstarávaní. Je tak povinnosťou predsedu vlády a ministrov v čo najkratšom čase schváliť v Národnej rade Slovenskej republiky balík zákonov, ktorý výrazne pomôže pri podpore hospodárskeho rastu.

slovakia

left justify in out

"Máme dve prekážky, s ktorými bojujeme. Prvou prekážkou je opozičná obštrukcia, pretože to, že opozícia v parlamente naťahovala diskusiu o trestnom zákone dva mesiace, nie je náhoda. Oni jednoducho nechcú, aby sme prijímali zákony, ktoré sú dôležité pre podporu hospodárskeho rastu. Ja som dnes ráno bol v parlamente a zo 71 poslancov opozície bolo prítomných 47. Čiže opäť je to len obštrukcia. Majú predstavu, že my otvoríme schôdzu a budeme tri týždne rokovať o odvolávaní ministerky kultúry a bude nám stáť celá robota," povedal Fico.

 

Druhý problém, o ktorom Fico hovorí, je ekonomická situácia v Európe, kde veľké krajiny idú do recesie. To môže podľa neho Slovensku spôsobiť veľké ťažkosti, vzhľadom na to, ako sme otvorená ekonomika. Podľa jeho slov preto musí robiť všetko, aby sme mobilizovali investície doma a podporovali hospodársky rast.

 

"Tiež chceme, aby 31. Marca nadobudol účinnosť zákon, ktorý sa týka stavebného konania. Tento zákon je dôležitý nielen preto, že odkladáme nepripravenú stavebnú legislatívu o rok, ale výraznou mierou zjednodušujeme stavebné povolenia a konania, čo ľudia určite privítajú. Druhý dôležitý zákon je zákon o strategických investíciách, kde opäť viem, že je plánom ministerstva, aby tento zákon nadobudol účinnosť k 1. aprílu. 2024," dodal Fico.

 

O slovo Fico poprosil aj ministra dopravy Jozefa Ráža, aby sa vyjadril k zákonu o strategických investíciách. Strategické investície a zákon mimoriadnych opatreniach v súvislosti s takýmito investíciami vo viacerých oblastiach bude podľa Ráža výrazne skracovať prípravné konanie - ten moment, odkedy sa štát rozhodne, že ide niečo vybudovať do toho momentu, kedy začne stavať.

 

"Ten zákon hovorí o obmedzení alebo skracovaní tých lehôt v piatich oblastiach. Po prvé je to majetkovoprávne vysporiadanie, kde sme veľmi citlivo k tomu pristupovali tak, aby sme na jednej strane tie lehoty skrátili ale zároveň, aby sme sa nedotkli ústavných občanov. Ďalšia významná oblasť je skrátenie stavebných povoľovacích procesov, čo sa týka územných rozhodnutí a stavebných povolení. Pri strategických investíciách hovoríme, že v prípade, že je to územný plán v súlade, tak sa územné rozhodnutie nevyžaduje a ideme rovno do stavebného povolenia," dodal minister Ráž.

 

"U nás na rezorte, nám v podstate ide o to, o čom hovoril aj pán minister, a to je primárne zjednodušiť kompletné procesy, zrýchliť proces verejného obstarávania a legislatívne mať upravené naše zákony na úroveň Európskej únie, aby sme nerobili nadprácu," pokračoval v zasadnutí premiér Fico.

 

V rámci týchto opatrení im tak ide o to, aby všetkým tým, ktorí podliehajú zákonu o verejnom obstarávaní a ktorí sú povinní v rámci verejných prostriedkov robiť zákon o verejnom obstarávaní im, zjednodušiť život tak, aby mohli rýchlo, najmä efektívne obstarať všetko to, čo potrebujú. Napríklad pri bežných tovaroch a službách, ktoré sú bežne verejne dostupné, idú s limitmi vyššie na úroveň akéhosi priemeru okolitých krajín z 10 000 na 50 000 EUR a pri stavebných prácach, ktoré takisto spadajú pod limitné zákazky, zvyšujú sumu z 800 000 na 1,5, milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: YouTube (SMER - Sociálna demokracia)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies