Rusko udelilo rekordné pokuty spoločnostiam Google a Meta

NETKY.SK • 25 December 2021, 17:00 • 2 min
Rusko udelilo rekordné pokuty spoločnostiam Google a Meta

Technologickí giganti Google a Meta dostali obrovské pokuty v celkovej výške vyše 110 miliónov eur. Ruský súd vytkol firmám opakované nesplnenie povinnosti odstrániť protiprávny obsah.

slovakia

left justify in out

Google má zaplatiť zhruba 88,4 milióna eur. Prevádzkovateľ internetového vyhľadávača uviedol, že rozhodnutie súdu preskúma a zváži ďalšie kroky.

 

img

 

Neskôr v piatok ten istý moskovský uložil pokutu vo výške 23,9 milióna eur spoločnosti Meta, ktorá je materskou spoločnosťou sociálnej siete Facebook. Aj v tomto prípade konštatoval zlyhania pri odstraňovaní nezákonného obsahu.

 

img

Spoločnostiam Google, Facebook a Twitter ruské súdy v končiacom sa roku vymerali viacero menších pokút. Pri aktuálnych rozhodnutiach sa výška sankcií po prvý raz riadila ročnými tržbami dotknutých subjektov.

 

Ruské úrady neustále zvyšujú tlak na platformy sociálnych médií. Začiatkom tohto roka úrady kritizovali technologické spoločnosti za to, že nevymazali oznámenia o nepovolených protestoch na podporu väzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného.

 

img

 

Ruský orgán pre dohľad nad médiami Roskomnadzor uviedol, že spoločnosti Google a Meta napriek požiadavkám súdov opakovane ignorovali výzvy na odstránenie obsahu, ktorý propagoval extrémistické ideológie, urážal náboženské cítenie alebo propagoval nebezpečné správanie medzi mladistvými ľuďmi. 


Roskomnadzor varoval obe firmy pred hrozbou ďalších pokút viazaných na ročné tržby, pokiaľ v budúcnosti nesplnia požiadavky na odstránenie zakázaného obsahu.

 

img

 

Ruské úrady tiež požadovali, aby zahraniční technologickí giganti uchovávali osobné údaje ruských občanov na serveroch v Rusku, pričom im hrozili pokutami alebo možnými zákazmi, ak ich nedodržia.

 

Alexander Khinshtein, šéf výboru pre informačnú politiku v dolnej komore ruského parlamentu, povedal, že masívna pokuta by mala vyslať jasný odkaz všetkým gigantom. Dodal, že ruské právo počíta s inými formami trestu za nedodržanie súdnych príkazov.

 

Možno vás zaujme: Rusko úspešne otestovalo raketový systém Zirkón



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies