V Portugalsku je zaočkovaných 85 percent populácie. Za úspechom stojí bývalý generál ponorky

NETKY.SK • 7 Október 2021, 06:59 • 2 min
V Portugalsku je zaočkovaných 85 percent populácie. Za úspechom stojí bývalý generál ponorky

LISABON - Po Gibraltári dosiahli v Portugalsku najvyššiu zaočkovanosť na svete.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Portugalsko dlhé mesiace bojovalo s pandémiou koronavírusu, kedy každý deň identifikovali tisícky nakazených, kolabovalo zdravotníctvorapídne pribúdali počty obetí na Covid-19. Aktuálne je situácia celkom iná. Otvárajú sa nočné kluby život sa dostáva do normálu.

 

 

Krajina dosiahla 85 percentnú zaočkovať. V rámci rizikovej skupiny obyvateľstva dokonca 100 percent. Za týmto úspechom stojí bývalý generál na dôchodku Henrique Gouveia e Melo, ktorý počas svojej kariéry strávil 4 roky pod vodou v ponorke. Informovali o tom analytici z Dáta bez pátosu. Po Gibraltári dosiahli v Portugalsku najvyššiu zaočkovanosť na svete.

 

img

 

Seniorom klesajú protilátky

Ako informoval denník Sme.sk, podľa zdravotnej sestry pôsobiacej v lisabonskom očkovacom centre Lurdes Costa e Silva, zdravotníci už nemajú z dospelej skupiny obyvateľstva už koho očkovať. Dôvera ľudí vo vedcov sa v Portugalsku už pozitívne odrazila na počtoch úmrtí, ktorý je polovičný v porovnaní s ostatnými štátmi Európskej únie. 

 

Ako uviedla portugalská ministerka zdravotníctva, napriek vysokej zaočkovanosti sa nedá hovoriť o zázraku na počkanie a v krajine stále platia pandemické opatrenia. Zároveň existujú obavy z výsledkov meraní protilátok v tele, ktorú na niekoľkých tisíckach ľudí uskutočnil vedecký inštitút v Lisabone

 

img

 

Vedci zistili, že seniorom po niekoľkých mesiacoch klesá ochrana proti koronavírusu oveľa rýchlejšie ako ľuďom v produktívnom veku. Výsledky dokonca naznačujú, že až tretine penzistov sa protilátky z tela úplne vytratili. Tieto zistenia však automaticky neznamenajú, že ak by sa zaočkovaní seniori opäť nakazili, nemali by miernejší priebeh ochorenia. 

 

Na tieto informácie reagoval aj šéf očkovacej kampane. Myslí si, že na úspešný boj proti koronavírusu je potrebné zaočkovať každého jedného človeka na planéte. Dôvodom je, že vírus môže postupne mutovať a stať sa odolným voči vakcínam. Ako sám hovorí, jeho misia sa skončila.

 

Vláde odporučil, aby sa v tomto momente sústredila na pomoc iným krajinám v boji proti pandémii. „Nezvíťazíte len tým, že zaočkujete každého vo svojej krajine. Vojna sa skončí až po tom, ako dáte dávku každému na svete,“ skonštatoval. 

 

Slovensko nemá ponorku

Slovensko dosiahlo iba 43-percentnú zaočkovanosť, čo sa v posledných týždňoch odrazilo aj na výraznom náraste infikovaných osôb. Zároveň nemocnice začínajú zapĺňať v prevažnej väčšine nezaočkovaní pacienti

 



Ako pripomínajú analytici z Dáta bez pátosu, za september nepribudlo žiadne úmrtie spojené s očkovaním, ale na Covid-19 zomrelo 116 pacientov. Analytici tiež nepredpokladajú, že situácia sa v krajine bude vďaka nízkej dôvere vo vakcíny v najbližšie mesiace zlepšovať. Podľa ich prepočtov nás koronavírus ešte riadne potrápi do sviatku Troch kráľov 2022, ktorý pripadá na 6. januára budúceho roku.

 

„Aby ste rozumeli, my www.databezpatosu.sk sme už túto jeseň nechceli existovať. Budeme mať I. výročie a chceli sme to osláviť SAMOzrušením, ale nevyzerá to dobre. Posledný rok sme aspoň mohli porovnávať Slovensko s Dánskom, ale tam už deltu odpísali a kovida poslali k čertu,“ uzavreli analytici. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies