Negatívny PCR test, alebo karanténu zavádza už aj Srbsko

NETKY.SK • 22 December 2020, 06:52 • 2 min
Negatívny PCR test, alebo karanténu zavádza už aj Srbsko

BELEHRAD - Srbsko sa tak priradilo k iným krajinám, ktoré pred Vianocami pristupujú k sprísneniu doterajších opatrení.

slovakia

left justify in out

 

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade upozorňuje, že od nedele 20. decembra je na vstup do Srbskej republiky potrebné preukázať sa negatívnym PCR testom na koronavírus, nie starším ako 48 hodín vykonaným na území SR alebo v krajine, z ktorej cudzinec vstupuje do Srbska.

 

Ministerstvo zahraničia ďalej upozorňuje, že osoby, ktoré sa pri vstupe na územie Srbska nebudú vedieť preukázať negatívnym výsledkom PCR testu, nebude Srbsko umožňovať vstup. 

 

Slováci s prechodným a trvalým pobytom

 

Ak sa slovenskí občania s udeleným prechodným alebo trvalým pobytom na území Srbskej republiky pri vstupe na územie nepreukážu negatívnym PCR testom, bude im nariadená desaťdňová domáca izolácia.

 

Prerušená bude len v prípade negatívneho PCR testu vydaného národným referenčným laboratóriom v Srbsku. Tieto osoby sa musia elektronicky hlásiť do 24 hodín od vstupu.

 

 

img

 

Cudzinci v Srbsku

 

Negatívnym PCR testom sa nemusia preukázať cudzinci, ktorí tranzitujú cez územie Srbska a ich tranzit nepresiahne 12 hodín ani posádky lietadla a cestujúcich v tranzite cez medzinárodné letisko Srbskej republiky, pokiaľ doba tranzitu nepresiahne 12 hodín.

 

Tiež deti do 12 rokov, ak rodič, opatrovník alebo iná blízka osoba, ktorá sprevádza dieťa má negatívny PCR test nie starší ako 48 hodín, cudzinci vykonávajúci medzinárodnú prepravu, pokiaľ doba tranzitu nepresiahne 12 hodín, ale aj v prípade, ak je ich konečnou destináciou Srbská republika.

 

 

img

 

 

Opatrenia v Srbsku


Povinné je nosenie rúšok v interiéroch a zachovávanie sociálneho odstupu dvoch metrov. V exteréri je rúško povinné, ak nie je možné dodržať dvojmetrový odstup.

 

Stravovacie zariadenia, reštaurácie, kaviarne, bary, kluby, nákupné centrá, stávkové kancelárie, kozmetické salóny a kaderníctva, fitness štúdiá, telocvične, bazény sú zatvorené od piatka 17:00 do pondelka 5:00.

 

Otváracie hodiny spomenutých zariadení cez týždeň sú od 5:00 do 17:00. Výnimkou sú reštaurácie a bary umiestnené v hoteloch a súkromných ubytovacích zaradeniach, ktoré môžu poskytovať služby výlučne svojim hosťom každý deň do 21:00.

Obchody s potravinami, pekárne, novinové stánky sú otvorené každý deň do 21:00 vrátane víkendov. Platí zákaz verejného zhromažďovania v interiéroch a exteriéroch.

 

Zavedená je prísna kontrola nosenia ochranných rúšok v MHD s obmedzením maximálneho počtu cestujúcich na polovicu kapacity vozidla.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies