Nebojíte sa? Naplánujte si cestu na tieto desivé miesta

NETKY.SK • 13 Jún 2023, 15:44 • 2 min
Nebojíte sa? Naplánujte si cestu na tieto desivé miesta

Najnebezpečnejšia cesta sveta, záhradný ostrov so strašidelnými bábikami, socha Krista pod vodou... Svet nám okrem krásnych miest, plných komfortu a luxusu ponúka aj celkom hrôzostrašné divy a zákutia.

slovakia

left justify in out

Ak ste srdcom dobrodruh a dovolenka pre vás nie je synonymom knižky a drinku so slamkou pod slnečníkom, možno vás inšpiruje niekoľko miest, ktorým by sme pokojne mohli dať prívlastok „desivé“. Boli ste už všade? Nech sa páči, vyzvite svoj strach, lenivosť a vyberte sa k týmto strašidelným divom sveta...

 

1. Death Valley, USA – Začnime miestom, o ktorom treba povedať, že je desivé a krásne zároveň. Údolie smrti v národnom parku, rozprestierajúcom sa v štátoch Kalifornia a Nevada mnohí cestovatelia považujú za jeden z najvýnimočnejších zážitkov. Fascinujúce miesto s nádhernými výhľadmi a unikátnymi geologickými útvarmi

je strašidelné už svojím názvom, ktorý naznačuje extrémne klimatické podmienky. Historicky tu namerali 57 stupňov Celzia, ide o najsuchšie miesto USA, kde v roku 1929 nespadla ani kvapka vody! Aj preto tu v histórii zablúdilo niekoľko skupín ľudí a kvôli suchu a horúčave sa už nevrátili živý. Preto ten strašidelný názov. Nachádza sa tu tiež najnižšie položené miesto USA - Badwater Basin 85 metrov pod nadmorskou výškou. Devil´s Golf Course – čiže diablovo golfové ihrisko je zvláštne miesto so soľnými kryštálmi vystupujúcimi zo zeme. Park je tiež domovom púštnych korytnačiek, dvojrohých oviec a mnohých exotických rastlín. Ponúka túry so skúseným sprievodcom.

 

 

img

Krajina Death Valley

 

2. Hill of Crosses, Litva - Na kopci krížov v Šiauliai v severnej Litve stavajú ľudia kríže už od 14. storočia. Spočiatku, počas celého stredoveku, tieto kríže vyjadrovali túžbu po nezávislosti Litvy. Neskôr, po roľníckom povstaní v roku 1831 začali ľudia na tomto mieste stavať ďalšie a ďalšie kríže na pamiatku mŕtvych povstalcov. Vrch sa stal opäť miestom vzdoru počas sovietskej okupácie v rokoch 1944 až 1991. Kopec aj s krížmi sovietska moc trikrát zrovnala so zemou, ale miestni obyvatelia ho vždy obnovili. V súčasnosti sa tu tlačí viac ako 100 000 krížov, ktoré do seba vo vetre desivo narážajú a vydávajú dosť strašidelné zvuky. Pohľad na kopec tiež nie je práve najoptimistickejší...img

Hill of Crosses

 

3. North Yungas Road, Bolívia – keď povieme, že trasa z La Pazu do Coroica v Bolívii je zradná, bude to slabé slovo. Táto cesta pomenovaná Yungas sa nebezpečne prepletá amazonským dažďovým pralesom vo výške viac ako 15 000 metrov. Keď si uvedomíme toto desivé prevýšenie a pridáme k tomu iba 3,5 metra široký jeden jazdný pruh, chýbajúce zábradlie a slabú viditeľnosť kvôli častému dažďu a hmlám, je ľahké pochopiť, prečo si tento 50-kilometrový úsek diaľnice vyslúžil prezývku „Cesta smrti“. V minulosti na ceste zomrelo ročne aj 300 ľudí. Dnes je viac cieľom dobrodružných horských cyklistov, vodiči sa jej radšej vyhýbajú.

 

img

Pohľad na North Yungas Road - Cestu smrti.

 

4. Isla de las Muñecas, Mexiko - Napriek svojej bohatej histórii a štatútu svetového dedičstva UNESCO je mestečko Xochimilco známe predovšetkým vďaka svojmu ostrovu Isla de las Muñecas alebo "ostrovu bábik". Malý ostrov ukrytý medzi viacerými kanálmi je známy stovkami bábik – alebo len ich častí – visiacich strašidelne zo stromov či len tak roztrúsených v tráve. Hoci to môže pôsobiť ako kulisa z hororového filmu, prítomnosť bábik má svoje vysvetlenie. Na ostrove kedysi býval dnes už zosnulý muž menom Julian Santa Barrera, ktorý po nájdení tela mŕtveho dievčaťa v neďalekom kanáli Barrera začal zbierať a vystavovať po ostrove hračky v nádeji, že odoženie odtiaľ zlých duchov. Odvážne duše si môžu prenajať vlastnú loďku, prehovoriť niekoho, kto sa s nimi priblíži k tomuto strašidelnému miestu a bezpečne si ho pozrieť z vody.

 

img

Isla de las Muñecas

 

5. Christ of the Abyss, San Fruttuoso, Taliansko – Hoci existuje hneď niekoľko verzií sôch Ježiša na dne oceánu, pôvodná verzia sa nachádza práve tu, v Stredozemnom mori pri pobreží San Fruttuoso pri Portofine. Túto 8-metrovú podobizeň Krista si objednal v r. 1954 taliansky potápač Duilio Marcante. Tento pamätník chcel umiestniť presne na mieste, kde zahynul pri potápaní jeho priateľ Dario Gonzatti. A tak sa zrodila podobizeň Krista, akoby sa vynárajúceho z priepasti. Výsledok pôsobí dosť strašidelne, najmä vďaka nástojčivo vystretým rukám a pohľadu smerom nahor. Tento dojem ešte umocňujú riasy a korózia. Tak či tak, ak ste srdcom dobrodruh, určite bude pre vás výzvou potopiť sa do 55-metrovej hĺbky a urobiť si dovolenkový záber s Ježišom.

 

img

Christ of the Abyss, San Fruttuoso, Taliansko 

 

6. Visiace truhly, Sagada, Filipíny - Ak chcete navštíviť zosnulých v Sagade, musíte sa pozrieť hore, a nie pod zem. Obyvatelia tohto ázijského regiónu sú známi tým, že svojich blízkych pochovávajú v rakvách pripevnených na stenách útesov, na akomsi čudnom vertikálnom cintoríne. Táto tradícia siaha tisíce rokov do minulosti: vyrezať si vlastnú rakvu, zomrieť a nechať sa vyniesť hore k svojim predkom. Mnohé rakvy na útesoch sú staré stovky rokov a všetky vyzerajú úplne inak, pretože každú z nich si vyrobil človek, ktorý v nich teraz odpočíva.

 

img

Sagada, Filipíny

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies