Legenda českého filmu a oscarový režisér Jiří Menzel nás navždy opustil

NETKY.SK • 7 September 2020, 10:44 • 2 min
Legenda českého filmu a oscarový režisér Jiří Menzel nás navždy opustil

PRAHA - Český režisér, herec a spisovateľ Jiří Menzel zomrel vo veku 82 rokov. Oznámila to v nedeľu jeho manželka Olga s tým, že Menzel zomrel v sobotu večer v kruhu svojej rodiny.

slovakia

left justify in out

Odkaz od manželky 

"Včera večer doma v našich náručiach tvoje telo opustilo náš pozemský svet. Bolo nám veľkou cťou, že sme ťa mohli sprevádzať na tvojej poslednej ceste," napísala Olga Menzelová na Facebooku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Olga Menzelová (@olgamenzelova),

 

Ťažká choroba 

Menzela v posledných rokoch sužovali zdravotné problémy. Bojoval s následkami zápalu mozgových blán, ktorý ho pripútal na lôžko, priblížili servery.

 

"Ďakujem za každý deň, ktorý som mohla byť s tebou. Bolo to výnimočné. Ďakujem aj za tie ťažké posledné tri roky. Stále si mi pomáhal. Svojou statočnosťou, chuťou, neobyčajnou vôľou do života a humorom," napísala Menzelová.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Olga Menzelová (@olgamenzelova),

 

Bol súčasťou niečoho nového

Jiří Menzel študoval filmovú réžiu na pražskej filmovej škole FAMU v rokoch 1958 - 1962, v období, ktoré prinieslo úplne novú generáciu umelcov označovanú ako "česká nová vlna".

 

Začiatok kariéry

Menzel začínal ako asistent réžie a príležitostný herec Věry Chytilovej. V roku 1965 režíroval epizódu "Smrť pána Baltazara" pre celovečerný zborník Perly hlbín, pocta významnému českému autorovi Bohumilovi Hrabalovi. Zlatú medailu získal na MFF vo Virgin Island v USA za účinkovanie vo filme Chytilovej The Apple Game (Hra o jablko) z roku 1977. Hral tiež jednu z hlavných úloh vo filme Costa Gavras La Petite Apocalypse.

 

img

 

Jiří Menzel bol členom Akadémie filmových umení a vied (AMPAAS), zakladajúcim členom Európskej filmovej akadémie a Českej filmovej a televíznej akadémie. V rokoch 1990 až 1992 bol vedúcim katedry réžie pražskej filmovej školy FAMU. Prednášal americkým študentom filmových škôl, ktorí prichádzali do Prahy na študijné pobyty.

 

2 nominácie, 1 Oscar 

Jeho prvý celovečerný film Ostře sledované vlaky, natočený podľa predlohy spisovateľa Bohumila Hrabala, získal v roku 1966 Oscara. Ďalšiu nomináciu na túto prestížnu cenu si vyslúžil v roku 1985 za komédiu Vesničko má středisková, ktorá síce zostala nepremenená, no zaznamenala medzinárodný úspech. Práve od konca 70. do polovice 80. rokov sa Menzel venoval natáčaniu nepolitických nostalgických komédii, ktoré boli miestami až groteskné. 

 

img

 

Nehanbil sa za svoj názor

Ku komunizmu sa staval kriticky, čo viedlo k zákazu jeho činnosti. Až keď v roku 1974 verejne prehlásil, že vtedajší režim podporuje, mohol sa opäť vrátiť k natáčaniu. 

 

Vzal si svoju dlhoročnú o 40 rokov mladšiu partnerku Olgu. Vychovávali spolu dve dcéry.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies