Prehľad politických strán: Kresťanskodemokratické hnutie (KDH)

NETKY.SK • 8 November 2019, 17:30 • 2 min
Prehľad politických strán: Kresťanskodemokratické hnutie (KDH)

BRATISLAVA - Už tradičnou stranou na slovenskej politickej scéne je Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Jeho začiatky sa datujú ešte do čias ČSFR, pretože vzniklo vo februári 1990.

slovakia

left justify in out

V prvých slobodných voľbách v roku 1990 získalo hnutie 19,21 %, ale výsledok bol sklamaním, nakoľko KDH dlho viedlo v prieskumoch verejnej mienky. Následne sa KDH stalo súčasťou koalícií na federálnej aj národnej úrovni. V komunálnych voľbách v novembri 1990 získalo KDH najviac poslancov. Na začiatku roku 1991 malo KDH približne 50-tisíc členov, po rozdelení VPN sa stal Ján Čarnogurský v apríli 1991 predsedom slovenskej vlády. 

 

img

 

V januári 1993 KDH neúspešne navrhlo na prezidenta Antona Neuwirtha, počas celého roka pôsobilo v opozícii a organizovalo napríklad mítingy v bratislavskom PKO. Po voľbách do NR SR v septembri 1998 sa KDH (ako súčasť SDK) stalo súčasťou vládnej koalície Mikuláš Dzurinda sa stal predsedom vlády a predseda KDH J. Čarnogurský sa stal ministrom spravodlivosti. V roku 2000 si strana zvolila po dlhých rokoch nového predsedu, ktorým sa stal Pavol Hrušovský. 

 

img

 

V nasledujúcom období bola strana súčasťou vládnej koalície, až prišiel rok 2016. Predsedom strany bol Ján Figeľ a KDH sa po prvýkrát od svojho vzniku nedostalo do parlamentu. Figeľ krátko po voľbách na svoju funkciu abdikoval. V júni 2016 sa stal novým predsedom KDH Alojz Hlina, ktorý svoj post predsedu v marci 2018 aj obhájil.

 

img

 

V júli 2019 sa strana dohodla na predvolebnej spolupráci s Progresívnym Slovenskom a SPOLU-OD pred voľbami v roku 2020. Strany sa dohodli, že budú pracovať na spoločných témach a v rozdielnych oblastiach budú hľadať kompromisy. Dohoda obsahuje záväzok po voľbách vytvoriť spoločnú koalíciu, ak to bude možné.

 

img

 

Volebný program strany

 

Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) odmieta zavádzať nové dane a presadzuje prorodinnú politiku aj formou podpory návrhu rodinného daňového priznania. Manželia, ktorí spoločne žijú v jednej domácnosti, by tak mohli podať daňové priznanie ako rodina.

 

 

Strana chce vrátiť Slovensku spravodlivosť, dôveryhodnosť súdnictva a prokuratúry, lebo si uvedomuje, že keď nebude dôvera v štáte, voči štátu a vymožiteľnosť práva, ovplyvňuje to negatívne všetky rezorty. 

 

img

 

V rámci prorodinnej politiky chce KDH aj oslobodenie dane z prevodu nehnuteľností mladých ľudí do 35 rokov, ktorí neplnia požiadavku piatich rokov registrácie trvalého pobytu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies