NBS prišla s revolučným projektom, študenti sa začnú učiť finančnej gramotnosti

NETKY.SK • 26 November 2020, 21:56 • 2 min
NBS prišla s revolučným projektom, študenti sa začnú učiť finančnej gramotnosti

BRATISLAVA - Finančná gramotnosť na Slovensku je nízka. Ani nie desať percent respondentov v prieskume odpovedalo správne na základné finančné otázky. Dobre na tom nie sú ani žiaci a študenti na školách, od základnej až po vysokú. Chýbajú im základné vedomosti o svete peňazí, ich fungovaní a hodnote. Národná banka Slovenska (NBS) preto odštartovala projekt pod názvom 5 peňazí. Partnerstvá uzatvorí s neziskovými organizáciami.

slovakia

left justify in out

"Finančné vzdelávanie je vážna téma. Finančné vzdelávanie si berieme na svoje plecia dobrovoľne," povedal guvernér centrálnej banky Peter Kažimír.

 

Podľa neho funguje v systéme trvalá asymetria medzi tými, ktorí služby poskytujú a medzi tými, ktorí ich prijímajú. Projektom chce NBS vyjadriť odhodlanie, aby sa stala tzv. neformálnou autoritou v tejto oblasti.

 

img

 

Žiakom pribudne nový predmet
Národná banka Slovenska rokovala s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom na túto tému už pred pár mesiacmi. "Je ambícia ponúknuť tento projekt aj vzdelávaciemu systému, aby sa projekt stal jedným z modulov systému vzdelávania," priblížil Kažimír.

 

 

Zároveň doplnil, že centrálna banka nevie nahradiť vzdelávací systém v plnej miere, v tejto oblasti dominuje rezort školstva. Ako pokračovala výkonná riaditeľka úseku dohľadu a ochrany finančných spotrebiteľov v NBS Júlia Čillíková, každý tak môže nájsť cenné rady na jednom mieste.

 

Vzdelávanie zážitkovou formou

Vzdelávanie bude možné robiť aj online, keďže sa nachádzame v období pandémie, pričom pôjde o zážitkové vzdelávanie určené pre študentov stredných škôl. 

 

"Máme vyškolené kvalitné lektorky a informácie budeme posúvať deťom zážitkovou formou. Programy sú šité na mieru podľa veku," povedala Čillíková.

 

Počas 3 online hodín vzdelávania im odborníci vysvetlia rozdiel medzi hrubou a čistou mzdou. Aké riziká na nich môžu striehnuť, ak napríklad nepriznávajú celú výšku svojho platu, alebo ak si z rodinného rozpočtu neodkladajú na neočakávané situácie.

 

"Povieme si aj o daňovo-odvodovom systéme na Slovensku a vyskúšame spraviť finančné rozhodnutia primerané nášmu domácemu rozpočtu," priblížila Čillíková.

 

img

Cieľom NBS je merať účinnosť ich práce, budú potom ďalej pracovať na prieskumoch úrovne finančnej gramotnosti. Určite to nebude podľa Čillíkovej za rok, ale majú ambíciu tento projekt držať živý a prinášať nový obsah.

 

Cieľom je zvýšiť finančnú gramotnosť ľudí

"Je naivné si myslieť, že výsledky finančnej gramotnosti stúpnu oveľa vyššie do roka, no veríme, že sa Slovensko bude postupne zlepšovať," skonštatovala Čillíková.

Doteraz boli zhruba dve tretiny sťažností spotrebiteľov neopodstatnené. "Očakávať, že sa zníži počet sťažností, je nerealistické, ale je možné, že veľká časť začne byť opodstatnená," dodala Čillíková.

 

O čom je „5peňazí"?

  • Projekt je primárne určený pre laické publikum.
  • Bude ľudí sprevádzať naprieč rôznymi životnými situáciami.
  • Naučí porozumieť finančným produktom - od sporenia, cez poistenie až po hypotéku.
  • Bude nápomocný pri riadení domáceho rozpočtu.
  • Bude o praktických radách, o tom ako budete môcť šetriť.

„5peňazí" je nová vlajková loď finančného vzdelávania pre všetkých. Miestom, kde ľudia nájdu dôveryhodné, nezávislé a zrozumiteľné informácie o peniazoch, finančných produktoch, vzťahoch a súvislostiach.

 

„Zložité veci budú jednoduché, čitateľné a nestratí sa v nich žiadna veková ani príjmová skupina," uzavrela Čillíková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies