Nový instagramový trend – nepite vodu, bude vám lepšie!

NETKY.SK • 18 Február 2020, 10:25 • 2 min
Nový instagramový trend – nepite vodu, bude vám lepšie!

Na sociálnej sieti Instagram sa často objavujú rôzne výzvy, no tentokrát ide o niečo iné. Influencerky, ktoré majú vplyv na mnohých mladých ľudí, radia svojim sledovateľom, aby nepili vodu. Vraj sa budú cítiť lepšie.

slovakia

left justify in out

Instagramové influencerky, ktoré tvoria obsah zameraný na fyzické a psychické zdravie, začali šíriť nový trend. Podľa nich nie je potrebné počas dňa piť vodu. Dokonca tvrdia, že sa po vyskúšaní nového (ne)pitného režimu cítia skvele a sviežo.

 

Podľa Alise je voda zbytočná

Alise Miksta je influencerka, ktorú sleduje skoro 400-tisíc ľudí. Na sociálnej sa priznala, že už od minulého leta nepije čistú vodu. Svoje telo hydratuje výhradne ovocným a zeleninou a šťavami z nich. Aplikuje metódu zvanú "suchý pôst", ktorá spočíva v tom, že neprijíma jeden celý deň vodu ani potravu. Niekoľko dňové pôsty odporúča mnoho odborníkov, dokonca je ľahké nájsť knihy, ktoré vysvetľujú ich pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Avšak počas pôstov sa odporúča piť väčšie množstvo vody, aby ostalo telo hydratované a zachovalo sa prirodzené fungovanie orgánov. To ale nie je prípad Alise, ktorá sa vyjadrila, že dry fasting jej zmenil život.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alise Miksta (@alisemiksta),

 

Slovenskí influenceri a suchý pôst

Podobné pôsty praktizujú aj slovenskí influenceri, no upozorňujú na to, že nie všetkým môže prospieť. K téme "dry fastingu" sa vyjadrila slovenská influencerka Alex Wortex, ktorá je známa aj tým, že je vitariánka. To znamená, že sa stravuje výhradne surovou rastlinnou stravou či sťavami. Ako raw vegánka pozná suchý pôst veľmi dobre. Praktizuje ho už tri roky, väčšinou 18 hodín z dňa. Alex však podotkla, že je naozaj veľký rozdiel v tom, či pôst praktizujú vitariáni, alebo ľudia, ktorí sa stravujú bežnou európskou stravou, ktorá je plná solí. "Je veľký rozdiel medzi vitariánom a človekom, čo konzumuje všetko. Bežne stravujúci sa človek prijme počas dňa neskutočne veľké množstvo soli a logicky potrebuje prijať väčšie množstvo vody," vyjadrila sa pre Netky.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alexandra (@alexwortex69),

 

Čo na tento trend hovorí odborná literatúra?

Je všeobecne známe, že ľudské telo je tvorené odhadom 72% len voľnou vodou a ďalších 6-8% je voda viazaná v chemických zlúčeninách. Výrazné zastúpenie vody je v tkanivách ako srdce (80 – 90%), krv (83%), mozog (75%), pričom isté zastúpenie vody je napríklad aj v kostiach (22%).

 

Môže byť suchý pôst napriek týmto faktom zdraviu prospešný?

Stačí sa len pozrieť do prírody, neizolovať sa od nej, netváriť sa, že do nej nepatríme a že sme tvorcovia všetkého a odpoveď nám bude asi viac než jasná. Žijeme v rýchlej dobe moderného stravovania plného rôznych aditív (ochucovadiel, konzervačných látok a mnoho ďalšieho...). Naše telo určite potrebuje prijímať aj čistú kvalitnú vodu, nakoľko len čistou, kvalitnou vodou sa dokáže telo zbavovať vyprodukovaných nepotrebných metabolitov a odpadových látok. Zníženým príjmom tekutín sa vnútorné prostredie zahusťuje a tým pádom sa zvyšuje aj hustota krvi, sťažuje sa prietok a cirkulácia telesných tekutín, čo zvyšuje zaťažovanie kardiovaskulárneho a termoregulačného systému. Je na svedomí a vedomí každého jednotlivca, aby si vo svojom vlastnom záujme preštudoval viacej odbornej literatúry, publikácii a nespoliehal sa a slepo veril tomu, čo niekto niekde napísal na základe tzv. "Google doktora". Nezabudnite počúvať aj vaše telo, ktoré vie najlepšie, čo potrebuje.

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona