Ocenenie Zlatý špendlík získalo týchto osem slovenských hradov a zámkov

NETKY.SK • 21 August 2023, 10:15 • 2 min
Ocenenie Zlatý špendlík získalo týchto osem slovenských hradov a zámkov

Netradičné ocenenie, ktoré sa udeľuje na základe tzv. „špendlíkov“ – používateľských recenzií, zanechaných na mapách Google, sa po prvý raz udeľovalo aj u nás na Slovensku. Zlaté špendlíky boli rozdané v kategórii hradov a zámkov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Cena, ktorá hovorí veľa nielen o samotnej návštevnosti, ale aj kvalite a originalite poskytovaných služieb bola udelená tento rok ôsmim slovenským hradom a zámkom.

Najobľúbenejšou pamiatkou v Trenčianskom kraji sa stal Bojnický zámok, dobre známy domácim aj zahraničným turistom. Túto atrakciu, ktorú nám môže závidieť celý svet, samotný zámok navštívi ročne 200 000 návštevníkov, priľahlý park až jeden a pol milióna ľudí. Láka nielen svojou krásou a romantickým rozprávkovým vzhľadom, ale aj bohatým atraktívnym programom, ponúkajúcim podujatia s rôznou tematikou pre všetky vekové generácie.

Momentálne na zámku môžete vidieť dve pozoruhodné výstavy – Amazing Planet (do konca októbra) od jedného z najuznávanejších svetových fotografov prírody Filipa Kuliseva a Baťovský zámok (do konca septembra)  – expozícia zachytávajúca obdobie 1939-1950, keď zámok patril Baťovcom. Z ďalších akcií prebiehajú na zámku Rozprávkové stredy, či obľúbené večerné prehliadky.

Ďalším z ocenených je Nitriansky hrad, ktorého história siaha ešte do 9. storočia. Hrad, postavený na mieste mohutného slovanského hradiska je dnes sídlom Nitrianskeho biskupstva. Obdivovať tu môžete biskupskú katedrálu, Biskupský palác, Kostol sv. Emeráma či Vazilovu vežu. V rámci Leta na Nitrianskom hrade sa tu konalo veľa kultúrnych podujatí, 26. 8. tu môžete navštíviť koncert Zoe a Petra Janků, septembrové nedele tu budú patriť organovým festivalom.

Za Košický kraj získal ocenenie Zlatý špendlík Spišský hrad, naša pýcha, od roku 1993 zaradená na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Hrad v nadmorskej výške 634 m. n. m. sa rozprestiera na ploche štyroch hektárov a je tak najväčším svojho druhu v strednej Európe. zaujímavosťou je, že nebol nikdy dobitý. Súčasťou expozičných priestorov sú ukážky dobových interiérov ako mučiarne, spálne či zbrojnice, novinkou je , že vďaka virtuálnej realite ho môžete teraz vidieť aj z vtáčej perspektívy.

Devín bodoval v súťaži spomedzi pamiatok Bratislavského kraja. Táto národná kultúrna pamiatka je pamätná okrem iného tým, že tu v r. 1836 rečnil Ľudovít Štúr a miesto sa tak stalo jednými z míľnikov a symbolov historicko-obrodeneckého hnutia. Jedinečná kombinácia histórie a krásnej prírody vytvára z tohto miesta naozaj nezabudnuteľný cieľ výletov.

V Banskobystrickom kraji ocenenie Zlatý špendlík tento rok reprezentuje Fiľakovský hrad. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza už z 13. storočia, jedným z majiteľov a obyvateľov bol aj Matúš Čák Trenčiansky. Od r. 2008 je správcom Hradné múzeum vo Fiľakove, vďaka ktorému tu môžete vidieť zaujímavé historické expozície, paleontologické nálezy, ale aj krásne výhľady na okolie.

Top hradom Trvanského kraja je Branč, rozprestierajúci sa na kopci Myjavskej pahorkatiny. Pôvodne strážil obchodnú cestu cez Malé Karpaty a Moravu. Návštevníkom je prístupný po celý rok.

Hrad Ľubovňa na vápencovom vrchu nad Starou Ľubovňou dominoval za Prešovský kraj. Kedysi to bolo významné miesto stretávania korunovaných hláv, bol tu väznený Móric Beňovský. Dnes tu môžete navštíviť rôzne zaujímavé expozície a podujatia, vrátane výstupu na vežu, hradných dní, muzikálových vystúpení...

Za Žilinský kraj si ocenenie Zlatý špendlík tento rok odniesol Oravský hrad, impozantne sa vypínajúci na brale nad Oravským Podzámkom. Hovorí sa o ňom ako o jednom z našich najkrajších hradov. Nájdete tu archeologickú expozíciu, neobíďte Klenotnicu Oravského hradu  a Kaplnku sv. Michala, veľmi obľúbené sú nočné prehliadky. Ak sa radi bojíte, v piatok 25.8. tu môžete zažiť noc plnú strašidiel s Draculom a priateľmi.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies