VIDEO Novozélandskú jaskyňu osvetľuje bizarný hmyz: Vytvára ilúziu hviezdnej oblohy

NETKY.SK • 1 Január 2019, 17:33 • 2 min
VIDEO Novozélandskú jaskyňu osvetľuje bizarný hmyz: Vytvára ilúziu hviezdnej oblohy

Novozélandský jaskynný komplex Waitomo by asi nebol ničím obzvlášť výnimočný, nebyť jeho bizarných obyvateľov. Temné zákutia zatopenej jaskyne osvetľujú takzvané svetielkujúce červy, ktoré na stropoch a stenách vytvárajú fascinujúci pohľad podobný hviezdnej oblohe, píše server CNN.

slovakia

left justify in out

Predstavte si ten magický svet: na lodičke alebo ponorení do vody vchádzate do veľkej a tmavej jaskynnej komory, ktorá je ozdobená stovkami namodralých svetielok. Na fascinujúce svetielkujúce červy arachnocampa luminosa, ako znie ich latinský názov, nemáte možnosť naraziť nikde inde než práve na Novom Zélande. A len ťažko by ste našli miesto, kde si ich jedinečnú vlastnosť vychutnáte lepšie ako v jaskyniach Waitomo.

 

Najpohodlnejší spôsob, ako svetielkujúce červy uvidieť, je vyraziť na prehliadku na loďke. Pokiaľ ale dávate prednosť niečomu viac adrenalínovému, môžete skúsiť na podzemných riečkach raftovať, plávať a vyskakovať.

 

Na maličkom rafte prvýkrát preskúmali jaskynný komplex aj anglický bádateľ Fred Mace a miestny maorský náčelník Tane Tinorau. Aké prekvapenie ich asi čakalo, keď v jej útrobách vôbec nepotrebovali svetlo sviečok, ktoré si so sebou priniesli.

 

Obaja muži, nadšení jedinečným objavom, sa do jaskyne vypravili ešte niekoľkokrát, objavili tiež vchod, ktorý sa dodnes využíva ako hlavný vstup do jaskyne. Náčelník Tinorau komplex už v roku 1889 sprístupnil turistom a spoločne so svojou manželkou ním začal vykonávať návštevníkov. Mnoho aktuálnych sprievodcov vraj pochádza práve z náčelníkovej pokrvnej línie.

 

Mimo svetielkujúce červy, ktoré však patria k tomu najzaujímavejšiemu, je v jaskyniach Waitomo tiež celá rada stalaktitov i stalagmitov, ktoré vytvárajú množstvo pozoruhodných tvarov. Názov jaskyne, ležiaci na Severnom ostrove, je potom zloženinou maorských slov wai - voda a tomo - jama.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona