REPORTÁŽ: Fico považuje prijatie Deklarácie zvrchovanosti SR za dôležitý krok

NETKY.SK • 17 Júl 2020, 14:36 • 2 min
REPORTÁŽ: Fico považuje prijatie Deklarácie zvrchovanosti SR za dôležitý krok

BRATISLAVA - Prijatie Deklarácie zvrchovanosti SR pred 28 rokmi bolo predpokladom vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Slovensko sa od jej prijatia "pretransformovalo na demokratický a v rámci možností aj právny štát". Pri príležitosti výročia prijatia deklarácie to v Národnej rade (NR) SR vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico.

slovakia

left justify in out

 

Na potrebe pripomínať si významné medzníky histórie Slovenska, a teda aj prijatie deklarácie, sa zhodli i mimoparlamentné KDH a SNS.

 

"Poslanci Slovenskej národnej rady vtedy jasne vyhlásili, že Slovensko má záujem o vlastnú suverenitu, o vlastnú štátnosť, a bol to významný formálno-právny krok k vzniku Slovenskej republiky," uviedol Fico.

 

img

 

Pripomenul znenie deklarácie, v ktorej sa hovorí, že 1000-ročné úsilie slovenského národa o jeho svojbytnosť sa naplnilo. Dodal, že pamätný deň prijatia deklarácie je jedným z najvýznamnejších pamätných dní.

 

Chybné prvky demokracie 

Poznamenal, že za 28 rokov Slovensko prešlo rôznymi procesmi. V súčasnosti sme podľa jeho slov svedkami demontáže nielen sociálneho, ale aj právneho štátu. "Čo nás mimoriadne mrzí, je, že začíname vnímať aj demontáž prvkov demokracie," uviedol. Poukázal pritom na verejnú voľbu v pléne parlamentu a na obvinenia za akýkoľvek iný názor.

 

Zverejnený originál v roku 2017 

"Slovensko je náš domov, ktorý nám s dôverou zverili naši predkovia. Deklarácia zvrchovanosti je odkazom pre nás všetkých, aby sme spojili sily v prospech našej vlasti," uviedla v súvislosti s výročím mimoparlamentná SNS.

 

img

 

Dodala, že aj v súčasnosti si predstavitelia strany v regiónoch výročie pripomínajú zapálením vatier zvrchovanosti. Strana pripomenula, že v roku 2017 jej predseda Andrej Danko zverejnil originál deklarácie v parlamente.

 

KDH spomína na november 1989

Mimoparlamentné KDH skonštatovalo, že každý vyspelý národ si pripomína svoje historické medzníky. "Ostáva tiež pravda, že jedným z medzníkov histórie nášho národa bola aj Deklarácia o zvrchovanosti SR. Avšak na druhej strane si musíme uvedomiť, že nebyť Novembra 1989, by sme nemali slobodu, demokraciu a ani samostatné Slovensko v EÚ," uviedlo hnutie.

 

img

 

Ešte ako federácia 

Dnešným dňom uplynulo 28 rokov od prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR. Slovenský parlament dokument schválil 17. júla 1992, v čase, keď bola Slovenská republika ešte súčasťou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a uskutočňovali sa rokovania českej a slovenskej reprezentácie o ďalšom usporiadaní zväzkov medzi Slovákmi a Čechmi.

 

img

Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič podpisujú Deklaráciu zvrchovanosti SR

 

Významný krok pre vznik SR 

Prijatie deklarácie ako jednostranný krok Slovenska posunulo tento proces k dohode o rozdelení Česko-Slovenska. Výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR je na základe zákona Národnej rady (NR) SR z 20. októbra 1993 pamätným dňom SR.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies