Ako funguje vykurovanie pasívnych domov?

NETKY.SK • 4 Október 2021, 09:32 • 2 min
Ako funguje vykurovanie pasívnych domov?

Na začiatku augusta 2021 prišli ekonómovia s nemilou správou: nielen tepelná energie v ďalších mesiacoch zdražie, možno o viac ako 10 %. Chcete ušetriť za kúrenie, a tým znížiť náklady na prevádzku domácnosti? Elegantné riešenie predstavujú pasívne domy. Čo presne sa pod týmto označením skrýva?

slovakia

left justify in out

Pasívne domy využívajú, ako už ich názov napovedá, pasívne zisky tepla. K vyhriatiu vnútorných priestorov im väčšinou postačujú slnečné lúče a teplo, ktoré produkujú buď spotrebiče alebo obyvatelia domu. V obytných priestoroch sú zaistené príjemné teploty počas zimy, a to dokonca bez užívania bežného kúrenia.

 

img

 

Inovatívne využívanie pasívnych tepelných zdrojov už dávno nepresadzujú len nadšenie ekologickí aktivisti. Len v Českej republike sa v roku 2020 nachádzalo cez 7200 stavieb umožňujúcich pasívne vykurovanie. Mnohí dokonca označujú podobné domy za bývanie budúcnosti. Aké sú ich ďalšie prednosti?

 

Prečítajte si: Ako chce vláda riešiť nárast cien energií?

 

Aké podmienky musia pasívne domy spĺňať?

(Novo)stavby, ktorých vlastníci chcú využívať všetky výhody, ktoré pasívne domy ponúkajú, musia spĺňať rad požiadaviek.

 

Jedným z nich je energetická náročnosť budovy: domy, ktoré sa môžu pýšiť priezviskom "pasívne", majú spotrebu pod 15 kW/m²/rok, čo je asi sedmina energetickej spotreby oproti bežným budovám.

 

Preto je nutnosťou spoľahlivá izolácia, ktorá zabráni únikom tepla zo stavby. Je potrebné odizolovať aj základy a zabezpečiť vzduchotesnosť. Ako izolačné materiály sa používajú napríklad ílovitá omietka alebo ovčia vlna.

 

V dome nesmie chýbať ani zariadenie na filtráciu vzduchu (rekuperačná jednotka), ktoré dokáže zužitkovať teplý vzduch vo vnútorných priestoroch a súčasne v dome udržiava príjemnú teplotu.

 

Výhody pasívnych domov

V porovnaní s bežnými budovami majú pasívne domy až o 90 % nižšiu spotrebu. Ich majitelia tak ušetria za energie aj stovky eur ročne.

 

img

 

Okrem nízkych výdavkov za vykurovanie zabezpečuje vybavenie pasívneho domu jeho obyvateľom tiež prísun čerstvého vzduchu (bez nežiaduceho prievanu), a tým vytvára vhodnejšie podmienky pre komfortné obývanie vnútorných priestorov.

 

Kedy sa vám investícia vráti?

Keď plánujete výstavbu pasívneho domu, je potrebné počítať s vyššími počiatočnými nákladmi (za vyhotovenie projektovej dokumentácie, materiál na výstavbu domu, riadené vetranie s rekuperáciou atď.).

 

Investícia sa vám však v nasledujúcich rokoch násobne vráti (nielen) v podobe úspor za energie, ale vďaka kvalitnému zatepleniu napríklad aj príjemnými teplotami v interiéri. V závislosti na celkovej výmere zastavanej plochy môžete s návratom investície počítať počas 10-15 rokov (u menších stavieb aj skôr).

 

Na výstavbu domu navyše môžete získať dotáciu až do výšky 8000 eur. Využite príležitosť a vybudujte si dom, v ktorom sa bude spokojne žiť vám i vašim najbližším.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies